Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič za putovanja

HZJZ ima preporuke: Kako se ponašati nakon prelaska granice, kako u međužupanijskom prometu ili na letovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZJZ je objavio poreporuke za prelazak granice, međužupanijska putovanja, zračni promet, turističke agencije.

Granice su otvorene, a HZJZ je objavio preporuke kojih se trebaju pridržavati svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku i to 14 dana od dana prelaska državne granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio HZJZ Izolacija ponovno traje 14 dana: Zbog delta soja stigla nova pravila za bliske kontakte Slika nije dostupna Dopunjena pravila HZJZ objavio nove preporuke za karantenu: Nakon cijepljenja više nema izolacije, ali ima izuzetaka

Izlasci iz smještaja su dozvoljeni samo ako je nužno i uz provođenje mjera higijene. Treba nositi masku, odnosno pokriti usta i nos, držati razmak od najmanje 1,5 metra te prati ruke, toplom vodom, sapunom, koristiti dezinficijense. 

HZJZ osobama koje su došle iz inozemstva preporuča izbjegavanje javnog prijevoza. Bolje da voze sama ili da su s onima kojima dijeli smještaj.

Treba izbjegavati grupiranja, a na poslovnim sastancima susretati što manji broj ljudi. Nepotrebni sastanci su nepoželjni. Takva osoba sama mora pripremati hranu ili je naručivati. Plaćanje je beskontaktno.

Obavezno je svakodnevno mjerenje temperature. Ako je viša od 37,2 treba je mjeriti opet nakon 10 minuta. Ako je opet povišena, treba ostati kod kuće i javiti se liječniku ili nadležnom epidemiologu.

Njima se treba javiti i u slučaju kašlja, grlobolje, kratkoće daha, gubitka njuha i okusa.  

Ostale preporuke čitajte ovdje

Međužupanijski kopneni prijevoz 

Osim opće higijene, pranje ruku i nedodirivanje lica koje vrijede za sve sudionike, vozaču se  preporuča nošenje maske ako mu ne ometa vožnju. Masku za lice treba redovno mijenjati, a obavezno uvijek kada postane vlažna i mokra (medicinske nositi do maksimalno 3 sata). Jednokratne maske se po uporabi odlažu u vreće za smeće u kantama s poklopcem. Putnicima se
također preporuča nošenje maski.

U HZJZ-u kažu da je potrebno opskrbiti se dostatnim količinama jednokratnih materijala za čišćenje i dezinficijensa te maski. Na ulasku u vozilo treba biti postavljen dozator s dezinfekcijskim sredstvom s najmanje 70 posto alkohola. 

Treba održavati higijenu kabine vozačkog mjesta. Preporučuje se nekoliko puta dnevno dezinficirati površine, posebno one koje se često dodiruju  - kvake, upravljač, radnu ploču.

Vozila treba iznutra čistiti prije i nakon vožnje. Naročito naslone za glave, rukohvate, kvake... Kada se može, bolje je prirodno provjetravati vozila, a klima uređaje treba održavati.

Vozač i putnici bi trebali biti na najmanje 1,5 metra razmaka. Na prednja vrata se ne bi trebalo ulaziti. Razmak mora biti i među putnicima. I putnicima se preporučaju maske.

Gdje je moguće, preporuča se postavljanje fizičke barijere između vozača i putnika. Ako se to ne može, prvi red sjedala mora biti  prazan. Treba se poticati beskontaktnu kupnja karata. I vozači svako jutro trebaju mjeriti temperaturu. 

Ostali savjeti za putovanja nalaze se ovdje

Avionski prijevoz 

Vidljive obavijesti o važnosti mjera, fizička udaljenost i ograničen broj osoba vrijede i u zračnom prometu. 

"Ako fizičku udaljenost nije moguće osigurati na drugi način, treba razmotriti postavljanje fizičkih barijera ili osoblja na kritičnim mjestima, a osobito na mjestima registracije i kontrole putnika, mjestima predaje i preuzimanja prtljage, granične kontrole, na izlazima za ukrcaj putnika i slično", kažu u HZJZ-u.

Unutar zatvorenih prostora zračne luke preporučuje se nošenje maski. Maske nisu obavezne za djecu, invalide, osobe koje imaju respiratorne probleme koje nisu uzrokovane koronavirusom...

Obavezne su kante za smeće s poklopcem. Djelatnici svako jutro mjere temperaturu. U interakciji s putnicima poštuje se razmak. 

Maske su obavezne na letu i u putničkom terminalu. Trgovine i kafići u zračnim lukama moraju raditi u skladu s odlukama Stožera. 

Putnici također trebaju mjeriti temperaturu te ne kretati na put ako je veća od 37,2 te ako imaju respiratorne probleme. 

Putnici trebaju sjediti na određenom razmaku, osim članova obitelji, Zadnji red treba ostati prazan, ako se tijekom leta kod nekog putnika pojave simptomi koronavirusa. Putnici moraju imati vlastite maske i dezinficijense. 

Putnicima se preporuča da koliko je moguće, putuju bez ručne prtljage. 

Ostale mjere pročitajte ovdje

Turističke agencije

I turističke agencije moraju održavati higijenu prostora te imati dezinficijens na ulazu. U poslovnici treba biti što manji broj zaposlenika, a svako jutro si moraju mjeriti temperaturu. Ograničen je i broj stranaka u poslovnici.

Prilikom prijevoza putnika u organizaciji turističkih agencija treba paziti na higijenu te potreban razmak. Ostale mjere pročitajte ovdje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene