Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvarni život

Hrvatska je na novoj koronakarti u crvenom. No što to znači za Hrvate, ali i turiste koji su još kod nas?

Aktualno Galerija Valentina Baus - 1 Valentina Baus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 3 Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska je ušla u crveno. ECDC objavio je danas novu korona kartu na kojoj je cijela Hrvatska u crvenoj zoni.

Što crvena koronakarta znači za Hrvate?

Pročitajte i ovo Suživot epidemije i turizma - 5 ZELENI SMO ECDC objavio novu epidemiološku kartu Europe, stižu dobre vijesti za Hrvatsku i turističku sezonu Slika nije dostupna ZARAZA SE ŠIRI Europska unija objavila novu koronakartu, pogledajte koje su zemlje jedine barem djelomično ostale u zelenom

Hrvatima u Hrvatskoj to ne znači - ništa. Na snazi ostaju iste mjere i tu se apsolutno ništa neće promijeniti.

No, ako se odlučite ići na putovanje, to je druga stvar. Svaka zemlja unutar Europske Unije može Hrvatu koji dođe u posjet toj zemlji prilikom ulaska uvesti dodatna ograničenja.

Ako, recimo, dolazite iz crvenog područja, može se odrediti da se bez obzira na COVID potvrdu obavezno morate testirati ili čak ići u karantenu.

Zasad većina zemalja, ako ste dva puta cijepljeni, ne uvodi dodatna ograničenja. Postoje ograničenja za one koji nisu cijepljeni.

Ako niste cijepljeni i ulazite u, primjeric, Belgiju iz visokorizične zemlje trebat ćete se nakon sedam dana testirati.

Što sa strancima koji su trenutačno u Hrvatskoj i tek se trebaju vratiti u svoju zemlju?

Situacija je slična. Bilo koja država može reći svojim državljanima: 'Trenutačno je Hrvatska crvena. Ne preporučujemo putovanje u tu zemlju. Ako se vraćate iz Hrvatske, bez obzira na to jeste li cijepljeni ili ne, morate se testirati. Ili pak morate u karantenu'.

Ima li ograničenja za strance koji dolaze iz drugih zemalja?

Hrvatska, osim COVID potvrda, nema nikakva ograničenja. Dakle, bez obzira na to dolazite li iz zemlje Europske unije koja je u zelenom ili crvenom, s COVID potvrdom možete ući i to je dovoljno.

Što se tiče trećih zemlja, mora postojati razlog zašto netko ulazi u zemlju - turistički ili neki drugi. No, postoje i iznimke. Među njima su Srbija i BiH kojima razlog ne treba. Dovoljna je samo potvrda.

Kako Hrvatska stoji u usporedbi s drugim zemljama?

Što se tiče 14-dnevne incidencije, Hrvatska je na 201. mjestu. Tu su još i Grčka, Slovenija i Francuska s većom incidencijom od nas.

Španjolska, Njemačka i Italija epidemiološki stoje bolje od Hrvatske.

Zaključak svega jest da koronakarta sve više postaje indikator prisutnosti virusa, a sve manje kriterij za određivanje mjera prema nekoj drugoj državi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene