Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BARBARA ŠTRBAC IZ BERLINA

Korona im divlja, razmišljaju o tvrdom lockdownu, no ne pridržavaju se ni ovih mjera: "Samo su me jednom tražili COVID potvrdu..."

Aktualno Galerija +0 Barbara Štrbac Galerija 1/1 >>
Njemački mediji naveliko pišu da buduća Vlada namjerava pooštriti svoj prijedlog Zakona o zaštiti od zaraza. Slijedi li i tamo lockdown za necijepljene poput ovoga u Austriji doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Još se ne zna prijeti li i Njemačkoj lockdown za necijepljene kao što je to u Austriji ili se razmišlja da se stroge mjere iz Berlina prošire na ostatak zemlje", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac koja se poprilično iznenadila jer, kako javlja, u njemačkoj prijestolnici ne poštuju svi mjere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastaju se ministri Vraćaju se maske? Jedna europska zemlja već priprema nove korona mjere za jesen Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Njemačka ukinula većinu mjera. Kina ima najveći broj zaraza od početka pandemije: Stanovnici sve frustriraniji

Kaže kako bi po novim mjerama svi oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, trebali imati ograničeno kretanje.

"Mogu samo na posao ili u trgovinu s osnovim namirnicama s negativnim testom. Sve ostalo, ulazak u kafiće, restorane, fitness centre, frizerske salone, trebao bi im biti zabranjen, ali to nije tako", kazala je Štrbac koju su danas samo na jednom mjestu tražili COVID potvrdu i to u ugostiteljskom objeku kada je kazala da će kavu popiti unutra.

"Jedino u tom trenutku su me tražili tu potvrdu da sam cijepljena. Da sam kavu uzela za van, nitko ne bi ništa pitao, iako to od danas ne bi trebalo biti dozvoljeno", kazala je.

Stroge mjere su na snazi jer u Njemačkoj brojke u zadnjih 10 dana divljaju, svaki dan je više od 30.000 novih slučajeva, prošlog tjedna u jednom trenutku bilo je čak 50.000 novih slučajeva. "Danas je više od 460.000 aktivnih slučajeva, a gotovo 3000 pacijenata je na intenzivnoj njezi", kazala je Štrbac i dodala kako se sve uvodi kako bi se spasio zdravstveni sustav od pucanja, a vidjet će se hoće li trebati i strože mjere.

Nagađa se da će buduća njemačka vlada, koju će činiti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska stranka (FDP), pooštriti svoj prijedlog Zakona o zaštiti od zaraza. undestag bi o tom zakonu navodno trebao glasati u četvrtak.

Moguća su, među ostalim, ograničenja kontakata i obveza rada od kuće gdje god je to moguće te zabrana korištenja javnog prijevoza za necijepljene bez negativnog testa na koronu. Na snazi ostaje obveza nošenja zaštitnih maski.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene