Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast broja zaraženih

Federacija BiH ponovno proglasila epidemiju, Republika Srpska najavila pooštravanje mjera: "Situacija je nepovoljna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Federaciji Bosne i Herceovine u petak je ponovno proglašeno stanje epidemije, a uvođenje te mjere entitetsko Ministarstvo zdravstva opravdalo je potrebom učinkovitijeg djelovanja u cilju sprječavanja širenje zaraze koronavirusom.

"Proglašavanje epidemije COVID-19 na cijelom teritoriju Federacije BiH podrazumijeva operativnije djelovanje svih mjerodavnih institucija koje provode mjere za sprječavanje širenja COVID-19", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija daleko od dobre Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna Bila je svjesna i komunikativna Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

Istaknuli su kako proglašenje epidemije ne znači uvođenje novih restriktivnih mjera jer će se sada samo nastojati striktnije provoditi one koje su ranije propisane.

Riječ je prije svega o održavanju fizičke distance, zabrani većih okupljanja te obvezi nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, ali i na nekim otvorenim poput tržnica.

Stanje u Republici Srpskoj nepovoljno

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković na konferenciji za novinare u petak kazao je kako se "epidemiološka situacija i u tom entitetu može opisati nepovoljnom".

Najavio je kako će stoga uskoro vjerojatno biti uvedena i obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pandemiju koronavirusa proglasila je 11. ožujka, a u BiH je na državnoj razini tri mjeseca bilo na snazi stanje prirodne ili druge nesreće kao i u Federaciji, dok su u Republici Srpskoj posegnuli i za proglašenjem izvanrednog stanja.

Te su mjere ukinute u svibnju, no od lipnja je i u BiH ponovno došlo do širenja zaraze, a već tjednima se bilježi troznamenkasti dnevni rast novih slučajeva. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene