Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi soj

Belgija, Njemačka, Italija, Francuska... Raste broj zemalja koje zaustavljaju letove prema Britaniji gdje se nekontrolirano širi novi soj virusa

Njemačka se u nedjelju priključila europskim zemljama koje su obustavile zračne veze s Velikom Britanijom nakon pojave novog zaraznijeg koronavirusa, rekao je vladin izvor. Nako nje učinila je to i Francuska.

Putničke letove ranije su prekinule Nizozemska, Belgija i Italija zbog virusa koji se nekontrolirano širi Britanijom.

Odluka Berlina stupa na snagu u nedjelju u ponoć. Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

BBC javlja kako su to učinile i Francuska te da nema letova prema Britaniji ni iz Irske. 

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

Belgija prva zabranila letove

Belgija je odlučila od nedjelje u ponoć suspendirati letove i vlakove iz Ujedinjenog Kraljevstva. Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u nedjelju za belgijsku televziju VRT da će suspenzija trajati najmanje 24 sata.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković BORBA PROTIV KORONE Ravnatelj HALMED-a otkrio da prve doze cjepiva u Hrvatsku dolaze već 26. prosinca: "Bit će to manje, inicijalne doze"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''NE DOLAZITE NAM'' Ovo se zove lockdown: Izolirali cijeli grad od ostatka kontinenta jer bilježe porast zaraženih

Nizozemska je u nedjelju suspendirala sve letove iz Ujedinjenog Kraljevstva iz istog razloga.

Britanska vlada uvela je karantenu u Londonu i na jugoistoku Engleske ne bi li obuzdala brzo širenje bolesti koje se pripisuje novom soju virusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STROGE RESTRIKCIJE Zabrinjavajuće upozorenje britanskog ministra zdravstva: "Nažalost, novi soj koronavirusa je izvan kontrole"

Premijer Boris Johnson rekao je u subotu da je po prvim podacima virus koji ondje cirkulira do 70 posto više zarazan od prethodnog soja.

I Italija obustavlja letove

"Velika Britanija je objavila upozorenje na novi oblik COVID-19 koji je rezultat mutacije virusa. Naša vlada ima obvezu zaštititi Talijane i zbog toga ćemo (...) zajedno s ministrom zdravstva potpisati uredbu o obustavi letova s Velikom Britanijom", napisao je Di Maio na Facebooku, ne navodeći kada će ta mjera stupiti na snagu.

"Naš je prioritet zaštititi Italiju i naše sunarodnjake", zaključio je Di Maio.

Kako navodi informativna mreža Sky TG-24, ukrcaji na letove u Veliku Britaniju već su zaustavljeni u Fiumicinu, glavnoj rimskoj zračnoj luci.

Pariz, Berlin i EU razgovarali o novom soju 

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji, priopćila je Elizejska palača.

Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

"Želimo zaštititi prava europskih građana putem koordiniranja i sprječavanja jednostranih mjera", navodi se u vladinu priopćenju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene