Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opako stezanje remena

Bandić obustavio proračun za 2020.: Nema zapošljavanja, javnih nabava, a ići će se i na rezanje plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog koronavirusa, potresa i smanjene gospodarske aktivnosti Milan Bandić naredio je štednju na svim razinama i dozvolio samo neophodne troškove. Suspendirane su javne nabave, nema zapošljavanja, a najavljeni su i pregovori sa socijalnim partnerima.

"Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić donio je, 7. travnja, Mjere privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2020.", objavio je Grad Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo" Škola, ilustracija Od 11. svibnja Objavljen plan preseljenja učenika iz škola oštećenih u potresu, neki detalji povratka djece još uvijek nejasni

Privremene obustave na snagu stupaju 9. travnja i traju 45 dana. Mjere su donesene zbog epidemije koronavirusa, potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, smanjene gospodarske aktivnosti i Vladinih i gradskih mjera za gospodarstvenike, a koje utječu i na gradski proračun. 

Korisnici proračuna moći će preuzimati samo obveze koje su neophodne za obavljanje osnovnih funkcija. Zabranjuje se zapošljavanje i prijem službenika i namještenika i na određeno i na neodređeno vrijeme, kao i sklapanja ugovora na djelu. Postojeći ugovori vrijede do isteka. 

Zapošljavanje je moguće u iznimnim slučajevima i uz blagoslov gradonačelnika. 

"Pokrenut će se i pregovori sa socijalni partnerima o visini osnovce za izračun plaća službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima, zaposlenicima proračunskih korisnika kojima se plaća osigurava u proračunu Grada Zagreba 2020, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima", piše u odluci. 

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša zadužuje se za izradu plana racionalizacije poslovanja gradskih trgovačkih društava.

Obustavljaju se i javni pozivi, postupci javne nabave, postupci jednostavne nabave te se neće pokretati novi. 

To je moguće u iznimnim slučajevima, za sanaciju posljedica potresa, za borbu protiv koronavirusa, za redovito funkcioniranje, ako je riječ o nabavi koja se provodi u okviru sufinanciranja sredstvima EU i koju nije moguće odgoditi.

Zabranjuje se izvršavanje ugovora o javnoj nabavi s čijim se izvršenjem nije počelo.

Za ugovore o javnoj nabavi koji su počelu, treba se vidjeti je li ih isplativije obustaviti ili nastaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene