Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla podrška HUP-a

Plenković o potpori poduzetnicima: "Mjera s 4000 kuna ostaje do 31. prosinca i širi se na još jednu skupinu poduzetnika"

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Na sjednici Vlade najavljen je nastavak provođenja mjera potpore za poduzetnike.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru kazao da očekuje usvajanje Zakona o obnovi. "Očekujemo da zakon bude usvojen 11. rujna te da se krene s programom mjera i obnove", dodao je Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica tehničke vlade Vlada nagradila Baby Lasagnu: Plenković objavio koliko će novca dobiti Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Kako je rekao - tema očuvanja radnih mjesta i potpore poduzetnicima je najvažnija tema trenutno u Hrvatskoj.

Nove mjere u ponedjeljak

"Imamo 1,5 milijun zaposlenih i 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati dobru sezonu. Kao Vlada smo razmatrali što učiniti dalje", naveo je Plenković i najavio nove mjere u ponedjeljak kako bi poduzetnici mogli planirati svoje aktivnosti do kraja godine.

"Ukupno je za mjere isplaćeno 6,3 milijarde kuna. Vrhunac je bio u travnju kada smo potpore isplatili za 581.000 radnika. Za kolovoz ćemo isplatiti 270 milijuna kuna", naveo je Plenković i dodao da je provedba mjera polučila očekivane učinke te da je spriječeno značajnije povećanje nezaposlenih.

"Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez straha i panike nastavit ćemo s mjerama povezanim uz skraćeno radno vrijeme. Produžit ćemo i mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca - 2000 kuna po radniku", kazao je Plenković

"Mjera 4000 kuna za ugrožene djelatnosti nastavlja se do 31. prosinca. To su prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema hrane i pića, nadalje tu su i putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti povezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje, za sve one koji su imali minus veći od 50 posto", naveo je Plenković.

"Potpora uključuje i otpis pripadajućih doprinosa. Ove iste mjere ćemo omogućiti i onima koji budu zatvoreni odlukom lokalnog Stožera" najavio je Plenković i dodao da će koštati za četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna.

HUP podržao nove mjere

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da je dobro da se nastavljaju provoditi mjere Vlade RH za spas gospodarstva, odnosno za suzbijanje posljedica epidemije na gospodarstvo. Pozitivne su i najave uvođenja novih mjera pomoći za one poslodavce kojima je radi krize poslovanje posebno ugroženo.

“HUP je inzistirao na brzom i transparentnom donošenju mjera pomoći gospodarstvu stoga podržavamo današnje najave Vlade RH. Pozitivno je što je prioritet stavljen na očuvanje radnih mjesta, na što smo više puta upozoravali. Također, pozdravljamo najave donošenja nove mjere potpore od 4000 kuna za one djelatnosti koje budu zatvorene slijedom odluka stožera civilne zaštite. U HUP-u smo tim više zadovoljni jer su usvojeni naši prijedlozi s kojima smo sudjelovali u kreiranju predloženog paketa mjera.” – rekao je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Najavljena mjera pomoći mikropoduzetnicima od 2000 kuna po radniku uz otpis doprinosa posebno je važna jer dotiče izrazito ugroženu skupinu malih poduzetnika koje je ova kriza najjače pogodila.

U HUP-u podržavaju i nastavak provođenja mjera potpore od 4000 kuna po radniku za ugrožene djelatnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma te prometa. Iako je pad turističke sezone manji od prvotnih očekivanja, posljedice pandemijske krize nisu ni izbliza riješene, dapače, produbljivat će se.

Od Vlade očekuju da se mjere i upute za njihovu provedbu jasno komuniciraju prema svim tijelima državne uprave na svim razinama koje će te mjere provoditi kako bi se izbjegla dvostruka tumačenja. Također očekuju da nadležne epidemiološke službe pravovremeno proglašavaju epidemiološke mjere, kada je i gdje je to potrebno, a koje će biti takvog karaktera da omoguće odgovornu zaštitu od posljedica virusne zaraze, ali i da isključe mogućnost novog općeg lockdowna koji bi se linerano prelio na čitavo gospodarstvo. Rekordan pad BDP-a pokazao nam je da hrvatsko gospodarstvo novi lockdown ne može izdržati i očekujemo od Vlade da pokaže razumijevanje u tom smjeru.

Aktualno stanje uz epidemiju

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se oboljeli od COVID-19 iz Klinike za infektivne bolnice dr. Fran Mihaljević, čiji su kapaciteti popunjeni - preusmjeravaju u KB Dubravu koja je prenamijenjena za njihov prijam. Navodi da su zdravstvenim ustanovama upućene nove objedinjene preporuke vezane uz testiranje na koronavirus.

"Od ukupnog broja aktivnih slučajeva deset posto je hospitalizirano. I dalje su na snazi sve epidemiološke mjere. Uoči početka nove školske godine pozivam roditelje, djedove i bake, učitelje i skrbnike da s djecom razgovaraju o važnosti pridržavanja mjera", dodao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će u petak biti održan sastanak s načelnicima lokalnih stožera na kojima će biti riječi o daljnjim koracima u sprječavanju širenja zaraze koronavirusa. 

Božinović navodi i da je Ravnateljstvo civilne zaštite osiguralo kontejnere i šatore za sve veće gradove kako bi se rasteretile bolnice.

Početak školske godine

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govorio je o načinu na koji će učenici dalje pohađati nastavu.

"Dosadašnja mjera pripremljena za vrijeme lockdowna mora se promijeniti. Predviđeni su model a, b i c", kazao je Fuchs.

"Model a je u model u kojem svi učenici dolaze na nastavu uz pridržavanje epidemioloških mjera, model b je kombinirana varijanta koju će škole organizirati prema svojim mogućnostima. Predviđa se uvođenje nastave u dvije smjene kako bi se smanjio broj učenika u školi", objasnio je Fuchs.

"Ostale škole koje to ne mogu organizirati - imaju različite mogućnosti, od toga da mogu izvoditi nastavu uz mjere odvajanja i nošenja maski ili će razred podijeliti pa će učenici ići u različitim scenarijima na nastavu, a drugi će pratiti nastavu online", rekao je Fuchs.

"Treći scenarij je slučaj da epidemiološka situacija bude takva da Vlada proglasi ponovno lockdown i da se svi učenici pošalju kući na praćenje nastave na daljinu", dodao je.

"Jednako tako se definira način izvođenja nastave na visokoškolskim ustanovama. U ovom slučaju, visokoškolske ustanove su ispoštivati sve epidemiološke mjere, ali i organizirati rad sukladno akademskim slobodama", zaključio je Fuchs.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene