Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema iznenađenja

Koga to Izrael najviše špijunira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Časopis Newskweek objavio je koga Izraelci najviše špijuniraju... Iznenađeni?

Na meti izraelske špijunaže uglavnom su američke industrijske i tehničke tajne, među kojima i tajni sastanci na kojima se raspravlja o zakonima koji bi ublažili ograničenja izdavanja viza za izraelske državljane.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Član Kongresa koji je bio nazočan na jednom od takvih sastanaka u siječnju ocijenio je tu informaciju "zastrašujućom i alarmantnom", a drugi je takvo ponašanje nazvao "štetnim", prenosi časopis.

"Nijedna druga zemlja bliska SAD-u ne prelazi granice poput Izraelaca", rekao je bivši član Kongresa koji je sudjelovao u jednom od tajnih sastanaka krajem 2013., piše Newsweek.

Kerry: Izrael bi mogao biti država apartheida

On je kazao kako tajne službe navode podatke o "industrijskoj špijunaži, o osobama koje stižu u SAD zbog trgovinskih poslova, o izraelskim društvima koja surađuju s američkim udrugama ili o agentima tajnih službi koji rade za vladu." On je također kazao kako misli da ova otkrića ni za koga ne predstavljaju veliko iznenađenje.

Izraelska špijunaža u SAD-u ne može se usporediti s onom usmjerenom prema ostalim bliskim zemljama suradnicama, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Japana, tvrde za Newsweek agenti za kontrašpijunažu i članovi povjerenstava za pravosudne i vanjskopolitičke poslove predstavničkog doma.

Jeruzalem: Lieberman kategorički opovrgao špijuniranje SAD-a

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kategorički je u srijedu opovrgao informacije objavljene u tjedniku Newsweek prema kojima Izraelci špijuniraju SAD.

"Ovo je opasna kleveta koja se temelji na lažima. Potpuna izmišljotina", odgovorio je Lieberman na pitanje novinara izraelskoga vojnog radija. Polemika nastaje u trenutku kada američka savjetnica za nacionalnu sigurnosti Susan Rice kreće u posjet Izraelu.

"Izrael se strogo pridržava obveze o neupuštanju u špijunske aktivnosti kada je posrijedi SAD", rekao je šef izraelske diplomacije, aludirajući na izraelsko obećanje Washingtonu nakon afere s Jonathanom Pollardom kojega je 1987. američki sud osudio na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izraelce. On je Izraelcima predao više tisuća tajnih dokumenata koji su se odnosili na arapski svijet.

"Izraelci su prije 30 godine odlučili ne špijunirati SAD. Od članova američkog Kongresa ili u razgovoru s dužnosnicima američkih tajnih službi tijekom posljednjih nekoliko mjeseci primio sam isključivo pohvale za suradnju između američkih i izraelskih tajnih službi", rekao je izraelski ministar za tajne službe Youval Steinitz koji je optužbe objavljene u Newsweeku nazvao "neodgovornima" i "neutemeljenima".

Newsweek je objavio da Izraelci špijuniraju SAD u većoj mjeri nego ostale saveznike te da njihove aktivnosti prelaze sve granice.

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene