Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Zuroff traži od Mesića osudu organizatora Šakićevog pokopa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću pismom se obratio direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, Efraim Zuroff, izražavajući ogorčenost načinom na koji je organiziran pokop nekadašnjeg zapovjednika logora Jasenovac, Dinka Šakića, i riječima svećenika izrečenima tom prilikom, priopćio je u utorak Ured Predsjednika.

"Ideja da bivši zapovjednik Jasenovca, nedvojbeno jednoga od najstrašnijih koncentracijskih logora u Europi u vrijeme Drugoga svjetskog rata, u kojemu su sustavno pobijeni mnogi nevini Srbi, Židovi, Hrvati-antifašisti i Romi, može biti pokopan u svojoj ustaškoj uniformi, te da ga pri tome svećenik hvali kao uzor svim Hrvatima, teška je uvreda za sve one koji su bili žrtve ustaša, kao i za ljude koji imaju savjest širom svijeta", kaže Zuroff u svom pismu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednje počivalište Groblja su im pretrpana, pogrebi preskupi: Oni su pronašli alternativu, nude se i novčane nagrade Ilustracija Ovo morate znati Skupo je umrijeti, ali je jeftinije ako vas kremiraju: Provjerili smo što smijemo s urnom i pepelom

U nastavku pisma on poziva predsjednika Mesića da javno osudi organizatore pokopa i svećenika koji ga je vodio.

Ured Predsjednika podsjeća da je predsjednik Mesić do sada nebrojeno puta krajnje jasno osudio ustaške zločine, označavajući ustaški režim kao zločinački. Takve njegove ocjene odnose se, naravno, i na čovjeka koji je bio jedan od zapovjednika Jasenovca i koji je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen kao ratni zločinac, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.

Predsjednik Republike očekuje od svih nadležnih institucija da poduzmu potrebne korake kako pokop Dinka Šakića, besramno iskorišten za rehabilitiranje ustaštva, ne bi nanio štetu ugledu Hrvatske u svijetu, niti imao dugoročne štetne posljedice na dio dezorijentirane mlade populacije.

 "Kako svećenici pri obavljanju vjerskih obreda ne nastupaju kao privatne osobe, nemoguće je tumačiti riječi izgovorene na Šakićevom pokopu kao osobno stajalište svećenika koji su ga vodili", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Kako su javili hrvatski mediji, dominikanac pater Vjekoslav Lasić je na pogrebu Dinka Šakića rekao kako je "sud koji je osudio Dinka Šakića osudio Hrvatsku i hrvatski narod". Istaknuo je Šakićevu pripadnost "ustaškom pokretu koji je 10. travnja 1941. obnovio hrvatsku državu", dodavši kako je "NDH temelj današnje domovine Hrvatske" i kako bi se "svaki pošteni Hrvat trebao ponositi Šakićevim imenom".

Županijski sud u Zagrebu je 1999. godine Dinka Šakića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva osudio na 20 godina zatvora. Umro je 20. srpnja u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene