Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualno zlostavljanje u Crkvi

Žrtva seksualnog zlostavljanja o Hranićevoj isprici: "Nisam osjetila nikakvo suosjećanje." Profesor s Katoličkog sveučilišta komentirao cijeli slučaj

Aktualno Galerija Žrtva crkvene pedofilije Žrtva crkvene pedofilije Foto: DNEVNIK.hr Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 2 Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 1 Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 1 Foto: DNEVNIK.hr Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 3 Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Đuro Hranić, nadbiskup - 3 Galerija 1/7 >>
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić javno se ispričao i izrazio kajanje zbog slučaja spolnog zlostavljanja djece u župi Sotin. Ispričao se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima i župljanima. Situaciju je komentirao i Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Iako je bio upozoren, monsinjor Đuro Hranić nije povukao sotinskog svećenika protiv kojeg su župljani 2016. godine iznijeli niz ozbiljnih optužbi za spolno zlostavljanje djece. Sada kaže da je tek ovih dana, kada je slušao javno svjedočanstvo žrtve, koja je o svemu progovorila u emisiji Provjereno, uvidio koliku je pogrešku napravio.

Ispričao se što je svojim izjavama na tiskovnoj konferenciji 21. ožujka 2023. zanemraio stanje i patnje onih koje je trebao čuvati i štititi.

"Žao mi je što nisam s dovoljno pažnje i suosjećanja slušao njihov krik koji vapi upomoć. Želio bih to ispraviti te iskazati suosjećanje na osobit način sa žrtvom koja je imala hrabrosti ovih dana javno posvjedočiti svoju patnju roditeljima, rodbini i svima ostalima znanima i neznanima koji su pretpjeli bilo koju vrstu zlostavljanja. Sada bolje shvaćam koliko je važno da žrtva bude u središtu našeg odgovora na dojavu o zlostavljanju", rekao je.

Pročitajte i ovo Đuro Hranić "Žrtve moraju biti u središtu" Apostolska nuncijatura o zlostavljanju u Crkvi: "Hranić nije iskazao preporučenu empatiju"

Ana Grgić, jedna od žrtava svećenika Rajčevca u Sotinu, podijelila je svoje emocije i priznala koliko joj uopće ova isprika znači.

Kako bi sebe oslobodila, morala je oprostiti. "Isprika koja je dana meni osobno nije značila puno jer nisam osjetila nikakvo suosjećanje ili savjesno sagledavanje situacije."

Sada joj je kaže bitno da se ono što se dogodilo njoj - nikom više ne dogodi. "Nisam u pitanju ja već - ja sam lik, lice i glas za one koji ga trenutno nemaju. Što se mene tiče moja situacija je već završena, meni je u principu da pokažem i onima koji su to prošli da mogu izaći iz toga."

A Ana je o svemu progovorila nakon što se Hranić oglasio na konferenciji za medije zbog optužbi da je štitio svećenika pedofila.

"On je tada bio tipični starac, starcu kad uzmete njegov životni ambijent njemu se ruše svijetovi", rekao je tada Hranić.

Svećenika povukao iz župe tek nakon što je stigla službena optužnica DORH-a za zlostavljanje 5 djevojčica.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ana Grgić, žrtva pedofilije - 2 Progovorila za Provjereno Stravična ispovijest žene koju je svećenik godinama zlostavljao: "Počelo je već negdje s 8, 9 godina, a kad sam ušla u pubertet - postalo je puno intenzivnije"

Mikić: "Crkva je mislila do unatrag nekoliko desetljeća da će skrivanjem ovakvih slučajeva činiti dobro sebi"

Novinarka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s docentom Antom Mikićem s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Pritisci od strane nuncijature i javnosti, priznao je i sam nadbiskup Hranić, potaknuli su ga na ispriku.

"Možemo to promatrati u tom kontekstu, ali umjesto vaganja njegovih unutarnjih motiva i razloga, možda bismo u ovoj situaciji više koristi imali od promatranja ovog slučaja kao presedana, odnosno promatranja njegovih mogućih učinaka, a koji bi, meni se čini, mogli biti i te kako pozitivni. Teško mi je zamisliti da bi netko u Crkvi nakon ovakvog istupa jednog nadbiskupa u budućim slučajevima otkrivanja sekusalnog zlostavljanja, osobito maloljetnika mogao ići ispod ovih standarda. Prvo, maknuti svećenika koji je odgovoran, drugo, javnosti pružiti punu i potpunu istinu i treće, što je najvažnije, staviti interese i traume žrtve u središte pozornosti, a ne svećenike i vlastitu instituciju", poručio je Mikić.

Hijerarhijska crkva uglavnom ne reagira odmah na ovakav način. Mikić je tu istaknuo općeniti problem instituacija, ali Crkva bi s vrijednostima koje zastupa ipak trebala postupati drugačije.

"Crkva kao institucija ima refleks očuvanja vlastitoga ugleda i mislila je do unatrag nekoliko desetljeća da će skrivanjem ovakvih slučajeva činiti dobro sebi. No barem 20 godina unatrag od strane Sv. Stolice i drugih Crkava koje su pretrpjele zbog skrivanja kada su slučajevi izašli na svjetlo dana s vemenskim odmakom i napravili još veću štetu, Crkva je počela mijenjati svoj stav", objasnio je svoj stav.

Nadbiskup Hranić sutra će se pojaviti na misi za Cvjetnicu, postavlja se pitanje je li mu ugled narušen i kako ponovno uspostaviti povjerenje s vjernicima.

"Pred njim i cijelom Crkvom je dug proces ponovnog stjecanja povjerenja po ovom pitanju. Ali ako se ne bude gledalo samo na PR-ovski ugled nego se uistinu pristupi žrtvama s poniznošću i priznanjem vlastite krivice vjerujem da će povjerenje doći."

I Mikićev najbolji prijatelj bio je žrtva seksualnog zlostavljanja od strane svećenika. "Meni je to bilo nevjerjatno. Dakle prijatelj s kojim sam tijekom srednje škole intenzivno se družio s kojim sam četiri godine čak zajedno živio u đačkome domu mi to nikad nije spomenuo, a kasnije je o tome javno govorio", ispričao je.

Dodao je kako je to dobar primjer koliko je žrtvama teško o tome govoriti čak i najbližim prijateljima i zato ih treba potaknuti da izađu pred institucije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene