Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uštede na automobilima, putovanjima...

Zoran Milanović: Vrednovat će nas po transparentnosti rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će inzistirati na transparetnosti i jasnoći u poslovanju, rekao je premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade koja je danas donijela odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, poslovnih kreditnih kartica, redovnih zrakoplovnih linija, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Najavivši točku kao 'ljepoticu dnevnog reda', premijer Zoran Milanović naglasio je kako, bez obzira kako se nešto uredi i što piše u odluci, sve ovisi o članovima Vlade i ostalim osobama koje su obuhvaćene odlukom. 'Kako ćemo se ponašati, trošiti, kako ćemo to pravdati, koliko ćemo biti transparentni, samo po tome će nas vrednovati, a ne po onome što piše u ovoj odluci, koja je opravdano predmet interesa javnosti', poručio je premijer.

Prema odluci, državni su dužnosnici svrstani u tri skupine. U prvoj se nalaze članovi Vlade, u drugoj predstojnik Ureda predsjednika Vlade, zamjenici ministra, glavni tajnik Vlade i predstojnik državnog ureda, a u trećoj ravnatelji Porezne i Carinske uprave, glavni ravnatelj policije, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glavni državni inspektor, zamjenik glavnog tajnika Vlade, glavni državni rizničar, pomoćnici ministra, glasnogovornik Vlade i ravnatelj državne upravne organizacije.

Prema odluci, pravo na 24-satno korištenje službenog automobila sa službenim vozačem imaju članovi I. i II. skupine, a oni iz III. pravo na korištenje automobila imaju isključivo za službene potrebe.

'U odnosu na dosadašnja rješenja u ovoj kategoriji proizlazi da se ovakvim određenjem otvara mogućnost smanjenja broja automobila unutar svih ministarstva, barem 40 automobila za koliko je smanjen i broj državnih dužnosnika u odnosu na dosadašnje državne dužnisnike', rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Naglasio je i da sama odluka 'nije dovoljna' te da će biti popraćena odgovarajućim rješenjima unutar sustava javne nabave oko korištenja službenih automobila prvenstveno kroz 'operativni leasing' kako bi se smanjili trškovi vlasništva i održavanja automobila. 'To će biti sljedeći korak kod reguliranja načina korištenja službenih automobila', rekao je.

Prema odluci, svi državni dužnosnici imaju pravo na korištenje službenih mobitela, a oni moraju biti međusobno umreženi. Mimica je naglasio da je umrežavanje mobilne telefonije za cijelu državnu upravu 'sljedeći projekt unutar sustava objedinjene javne nabave' kako bi se smanjili troškovi njihova korištenja.

Premijer Milanović ponovio je da će njegova vlada inzistirati na transparentnosti i jasnoći u poslovanju. 'Sve javne nabave morat će biti na internetu', rekao je.

Prihvaćen je i njegov prijedlog da se izmijeni naziv odluke tako da umjesto 'odluka o pravu korištenja... ' piše 'odluka o uvjetima korištenja...'. 'Kartica ne smije biti privilegij, ona je sredstvo transparentnog plaćanja i traga novca i moderne države praktički izbacuju gotovinsko plaćanje', rekao je Milanović.

Pravo na kreditnu karticu ima II. skupina državnih dužnosnika, kao i državni službenici koji za to dobiju pisano odobrenje čelnih tijela. Ministar financija Slavko Linić kasnije je novinarima kazao kako je cilj vlade na materijalnim rashodima uštedjeti oko milijardu kuna.

Vlada je danas donijela i uredbu o računanju vremena u ovoj godini, prema kojoj ljetno računanje počinje 25. ožujka u 2 sata pomicanjem za jedan sat unaprijed. Ljetno računanje završava 28. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

Vlada je na teret proračunske zalihe odobrila i 496 tisuća kuna za informatičke usluge radi provedbe državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. (Hina)

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene