Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor u Valletti

Milanović: Slovenska ograda iz unutarnjopolitičkih razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Valletti da Slovenija postavlja ogradu na granicu s Hrvatskom "valjda zbog unutarnjopoličkih razloga", a njegov slovenski kolega Miro Cerar je rekao da je predosjetio da bi Hrvatska ponovno mogla preusmjeriti izbjeglički val izvan službenih prijelaza.

Milanović i Cerar u Valletti sudjeluju na neformalnom summitu čelnika EU-a o izbjegličkoj krizi. Sreli su se po dolasku na summit i kratko porazgovarali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna Izbjeglička kriza DOLAZI SVE VIŠE ŽENA I DJECE Pri kraju su zalihe deka, a potrebne su i dječje jakne i čarape

"Čuli smo se mi i jučer i prekjučer. Najavio je on to. Da ne ulazim u razloge zašto se to radi. Valjda unutarnjopolitički razlozi. Mislim ograditi samo par kilometara oko graničnog prijelaza ne znači ništa, ali evo, sad smo razgovarali o svemu što možemo napraviti, a možemo napraviti da se izbjegnu bilo kakve trzavice jer nema razloga za to. A do njih često dolazi zbog nesporazuma, propusta u komunikaciji, a nema ničeg ozbiljnog", rekao je Milanović novinarima.

Cerar je rekao da je Milanovića pozvao da i dalje šalje migrante na dogovorene točke ulaska u Sloveniju. " Naime, predosjetio sam da bi Hrvatska ponovno mogla preusmjeriti izbjeglički val na druge točke što mi se čini besmisleno i nepotrebno, jer naglašavam da te prepreke upravo usmjeravaju tok tamo gdje ih možemo normalno prihvatiti, registrirati i kasnije se za njih pobrinuti", rekao je Cerar.

Sloveniji uručena prosvjedna nota zbog žilet žice na hrvatskom teritoriju

Cerar je rekao da su slovenski nadležni organi dobro promislili gdje će postaviti žičanu ogradu kako ne bi prejudicirali kuda će ići granična crta.

"Zajamčio sam mu da smo dobro promislili gdje postavljamo ogradu i da ju postavljamo isključivo na našoj strani granice. I kako sam mu i u proteklim danima više puta ponovio, s ovim ne želimo prejudicirati granični problem ni pitanja koja se rješavaju na arbitražnom tribunalu zato tamo ne postavljamo prepreke", rekao je Cerar.

Cerar je rekao da se prepreke postavljaju i zato da mogu brzo reagirati ako Austrija i Njemačke suze prolaz za izbjeglice ili ga potpuno zatvore.

"Ako Austrija suzi taj prelazak granice, onda se može kod nas u kratkom razdoblju pojaviti toliko migranata da ih nećemo moći u ovo hladno vrijeme primjereno zbrinuti. Nemamo dovoljno grijanih prostorija, iako povećavamo kapacitete. Zato je bitno da ih možemo primiti samo toliko koliko ih možemo primjereno zbrinuti. Ali naravno, bitno je i da sve države na balkanskoj ruti, prema dogovoru iz Bruxellesa, usporavaju taj priljev. Slovenija s ovim doprinosi i da se taj tok uspori. Očekujemo da će isto napraviti i Hrvatska i onda svaka zemlja istočno i južno od njih", rekao je Cerar.

Govoreći o neformalnom summitu koji je u Valletti sazvao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk odmah nakon summita EU-Afrika, Milanović je rekao da ne treba očekivati nikakve odluke. "Formalne odluke se neće donositi. Ovo je goruća problematika, to ne staje. Nekako smo se navikli na rutinu da nam dnevno dolazi 5, 6 tisuća ljudi. Na kraju će sve ovisiti o Njemačkoj i Turskoj", rekao je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene