Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rat je gotov'

Milanović: Vukovar je hrvatski grad u kojem se provode hrvatski zakoni, a ne prašumski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović prozvao je HDZ za eskalaciju situacije u Vukovaru nakon postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima. 'Rat je gotov', naglasio je premijer.

Premijer Zoran Milanović izjavio je  kako nema mogućnosti za odgodu postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, prozvavši HDZ kao politički odgovorne za situaciju koja je eskalirala u Vukovaru probijanjem policijskih kordona i rušenjem ploča s dvojezičnim natpisima.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> Karamarko: Vukovar zaslužuje pijetet, spasimo ga od ovog poniženja

'Nekome je to nažalost, a meni to nije na sreću. Mogu shvatiti i prihvatiti da jedan broj ljudi nije time oduševljen. Ako ćemo biti civilizirana država koja štiti nacionalne manjine, koja štiti manjine i poštuje zakon onda to moramo učiniti i učinit ćemo', izjavio je Milanović za Hrvatski radio.

Premijer je zamolio sve koji su ovih dana, kako je rekao, na po njemu i po zakonu neprihvatljiv način prosvjedovali, da prihvate da je rat gotov i da je prošlo više od 20 godina od zakona o amnestiji. 'Hrvatska u pobjedi mora pokazati velikodušnost, a u miru dobru vjeru i volju te poštivati zakone', poručio je.

'Iako netko možda nikad neće moći preći preko toga što se dogodilo '91., neka shvati da je Vukovar hrvatski grad i da se u njemi poštuju hrvatski zakoni, a ne neki iz prašume', rekao je premijer Milanović dodajući kako se gradskim statutom ne može izbjeći nešto što je regulirano ustavnim zakonom. 'Tu dileme nema. Mi to moramo učiniti i učinit ćemo', kazao je premijer.

Za situaciju koja je eskalirala u Vukovaru Milanović politički odgovornim drži HDZ te je dodao kako mu je cijela situacija tužna jer tamo vidi one koji su imali najbolnije gubitke, ali vidi i manipulatore. Istu stranku prozvao je 'stranom bezakonja i nereda' dok je svoju nazvao 'strankom zakona i reda'.

>> Pusić o Vukovaru: 'Hrvatska treba, mora i može provoditi zakone'

'Ne mogu optužiti HDZ da je uputio ljude da čekićima razbijaju ploče, državnu imovinu i napadaju policajce. Ne mislim da je to HDZ direktno napravio, ali politička odgovornost je ogromna', naglasio je.

Premijer je istaknuo i kako HDZ-a jučer 'nije bilo cijeli dan', da su iz vrha te stranke cijeli dan izbjegavali odgovornost i komentar prepuštajući to 'lokalnim kabadahijama'.

'HDZ je glasao za gradski statut u kojem je ćirilca trebala postati službeno pismo u gradu 2001. godine. Ja sanjam da u svojoj karijeri mogu ulaziti u takve kontradikcije i neistine bez političkih sankcija, ja bih volio živjeti 3 dana na taj način, bez sankcija političkih i moralnih', kaže premijer Milanović.

'Hrvatska je jača nego ikada i Srbija i ćirilica nisu nikava prijetnja', zaključio je premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene