Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polovicu cijene čine NAMETI

Znate li što sve plaćate u litri goriva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
POLOVICU cijene litre goriva čine nameti. Vozači, evo što sve zapravo plaćate!

Točenje goriva za većinu vozača svakim danom izaziva sve veći stres. 'Jako je skupo i znam da bi prije mogla za 100 kuna voziti se skoro cijeli tjedan, ali sad bi mogla komotno svaki dan ulijevati gorivo', kazala je jedna građanka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Do kraja godine još veće REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Novo poskupljenje prijeti zbog povećanja nameta. Od utorka trošarine na olovni benzin bit će veće za 20 lipa po litri, za bezolovne benzine 21 lipu, a za plinsko ulje i kerozin 11 lipa po litri.

U Hrvatskoj se na godinu potroši oko 13 milijuna litara goriva. Zahvaljujući ovom povećanju trošarina u državni proračun do kraja godine slit će se 100 milijuna, a u sljedećoj godini 300 milijuna kuna više.

>>
Vlada donijela odluku: POVEĆAVAJU se trošarine na goriva

Ministar Linić odluku opravdava najnižim trošarinama u Europi. Smatra da je ovo savršen tenutak s obzirom na velik broj gostiju u Hrvatskoj. 'Bude li ovako dobar turizam kao što je sada, mi ćemo podnijeti jer imamo turiste', kazao jedan građanin.

No, Vlada zna što se tu događa. Polovicu cijene litre goriva čine nameti. Vozači plaćaju PDV, trošarine, naknadu za HANDU, biogoriva i autoceste.

'Trošarine su uglavnom instrument tekuće, nazovimo je tako, financijske politike države preko kojih se alimentira državni proračun i one, kao takve, ulaze u državni proračun iz čega se plaćaju svi oni izdaci koje proračun i podnosi', kazao je stručnjak za naftu Davor Štern.

Ipak, povećanje trošarina ne znači nužno i skuplje gorivo. Sve će ovisiti o novim cijenama koje će biti formirane početkom sljedećeg tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene