Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želja za istočnjačkom kulturom

Znate li koji su najtraženiji jezici u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto engleskog, talijanskog i francuskog Hrvati sve češće uče istočnoeuropske i azijske jezike.

Najtraženiji na zagrebačkom Filozofskom fakultetu je ruski, a osim japanskog i kineskog u Zagrebu se od nedavno održavaju i tečajevi korejskog jezika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proveo noć u ćeliji Panika u Dalmaciji: Prijetio kolegama da će ih zatvoriti i sve pobiti, policija mu upala u stan Otpleši svoj doktorat Dance your PhD Znanstvenici iz cijeloga svijeta natječu se tko će svoj doktorat bolje otplesati: ''Ono što se pisalo na 300 stranica treba pokazati pokretom''

Katarina je početnu ljubav prema japanskom animeu pretvorila u posao. Nakon osam godina učenja japanskog, danas u školi stranih jezika podučava sve zainteresirane, a njih je sve više. 'Ta popularna kultura počinje biti sve popularnija, japanska tako da se puno mladih odluči i zbog toga', kaže Katarina Šuklje, voditeljica tečaja japanskog jezika.

Umjesto engleskog, talijanskog ili francuskog jezika Hrvati sve češće odabiru istočnjačke jezike. 'Najviše se traži japanski, a iza toga arapski, dosta ima upita za arapski i zbog posla', priča Nataša Nikpalj-Juraić, voditeljica Škole stranih jezika.

Na zagrebačkog Filozofskom fakultetu studenti su najzainteresiraniji za jezike za koje im nije potrebno prethodno znanje. Tako se na vrhu odabira nalaze ruski, portugalski i švedski. Engleski jezik nalazi se na 5. mjestu, dok su indologija i turkologija ispred germanistike. 'Naravno da imaju interese iz privrednih, Rusija je velika svjetska sila', ističe dekan Filozofskog fakulteta.

I dok neki u učenju egzotičnog jezika vide dobru poslovnu priliku, najnoviji trend među mladima je korejski koji sve češće odabiru zbog glazbe. 'Počela sam slušat njihov pop i zanima me njihov jezik i kultura', kaže jedna polaznica tečaja korejskog jezika. Jedno je sigurno. Odaberete li korejski, ili bilo koji drugi strani jezik, nećete pogriješiti jer učenjem novog jezika možda si otvarate vrata u bolju budućnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene