Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 iz redova vladajućih

Oni imaju razloga za osmijeh: Uz saborsku plaću i europska dnevnica od 300 EUR!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za imenovanje danas je izabrao 12 promatrača koji će se uputiti u redove Europskog parlamenta.

Parlamentarne stranke napokon su odlučile tko će iz njihovih redova biti promatrač u Europskom parlamentu, što znači da će moći sudjelovati u njegovu radu, ali bez prava glasa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Saborski odbor za izbor i imenovanja danas je imenovao 12 promatrača i to šest iz redova vladajućih - Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat iz SDP-a te Jozo Radoš iz HNS-a.

HDZ je dobio pravo na tri promatrača i to su Frano Matušić, Andrej Plenković te Davor Božinović. Preostali promatrači su Milorad Pupovac kao predstavnik manjina, Nikola Vuljanić iz Hrvatskih Laburista te Boro Grubišić iz HDSSB-a.

Status promatrača sa sobom ne nosi potpuno ista prava i povlastice kakve imaju svi ostali zastupnici u Europskom parlamentu s pravom glasa. Uz plaću u Saboru, od prosječno 17.000 kuna, primat će i 300 eura dnevnice. Taj im je novac za smještaj i hranu, a put od Zagreba im je plaćen.

Eurozastupnici, koje će građani birati tek iduće godine, mjesečno će dobivati nešto više od 6.000 eura, a osim toga primati će i dnevnice, putne troškove i druge naknade.

Izabrani promatrači tu će dužnost obnašati do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, nakon čega će uslijediti izbori za Europski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene