Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inače je za plin

Zmajlović: Za Plomin C ugljen je racionalno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, zamoljen da komentira analizu organizacije Greenpeacea, po kojoj će izgradnja Plomina C uzrokovati velike teškoće te povećanje broja smrtnih slučajeva.

Ministar Zmajlović  je, na pitanje da komentira analizu organizacije Greenpeaca rekao  da će - ako mora birati između ugljena ili plina kao energenta - uvijek izabrati plin, ali kada se konkretno govori o Plominu C, jedino racionalno rješenje je korištenje ugljena uz, kako je istaknuo, primjenu najmodernije tehnologije.

Boraveći u Zaboku na svečanom potpisivanju ugovora za obnovu dvorca Bračka, Zmajlović je ponovio da je uvjet Ministarstva zaštite okoliša i prirode za izdavanje dozvole za projekt Plomin C poboljšanje stanja okoliša i smanjenje količine štetnih plinova koji su prijetnja okolišu i čovjekovu zdravlju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju odlagališta otpada u Hrvatskoj i procesu njihovih sanacija, ministar Zmajlović rekao je da se u zadnjih 15 godina s tim u vezi nije učinilo apsolutno ništa.

S druge strane, istaknuo je, apsurdno je da su potrošene stotine milijuna kuna za sanaciju. Problem je, po njegovu mišljenju, u parcijalnom rješavanju problema.

>>
Termoelektrana ‘Plomin C’ uzrokovat će na stotine preuranjenih smrti!

"Nije izgrađen sustav gospodarenja otpadom, a sanacije su se provodile parcijalno i nakon što su sanirana postojeća odlagališta, a nije se imalo kamo s novim otpadom, nastala su nova, divlja odlagališta.

Pročitajte i ovo Stiže visok račun za spas klime - 2 izglasan paket zakona Novi klimatski zakoni mogli bi utjecati na račune za grijanje: "Građani će to brzo osjetiti na svojim džepovima" Slika nije dostupna Što vi kažete na izgradnju? VIDEO - VELIKA AKCIJA GREENPEACEA: 'Plomin C je prljav posao!'

Danas se nalazimo u istoj poziciji kao i prije deset godina. Opet moramo dati novac za sanaciju, ali paralelno moramo izgraditi sustav gospodarenja i formirati regionalna odlagališta budući da je rok za taj posao do 2018. godine", rekao je Zmajlović.

Istaknuo je važnost izgradnje sustava da se kroz primarnu selekciju smanji količina otpada koja dolazi do odlagališta. Također je rekao da se taj posao još stigne obaviti do 2018. godine, ali uz mnogo više truda i rada.

"Novac je osiguran, bitna je reorganizacija fonda koja je pri završetku i bitno je da sljedeće projekte na tom području vode stručni i kompetentni ljudi", zaključio je ministar Zmajlović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene