Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Utakmica' 12. ožujka

Politički analitičar o izborima u SDP-u: Tko ima veće šanse - Komadina ili Milanović?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sad je i službeno, Milanovićev protukandidat na nadolazećim unutarstranakim izborima je Zlatko Komadina.

Završio je sastanak predsjedništva SDP-a, nakon kojeg je Zlatko Komadina potvrdio da će se kandidirati za predsjednika stranke na izborima koji će se održati 12. ožujka, te potvrdio kako namjerava "abolirati" isključene članove stranke, poput Slavka Linića i Aleksandre Kolarić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

"Potvrđujem najavu kandidature kad Glavni odbor raspiše izbore", rekao je Komadina nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj se jednoglasno odlučilo o datumu izbora za predsjednika stranke.

Komadina je zadovoljan što se odustalo od ideje da se sjednica Glavnog odbora, na kojoj će se raspisati unutarstranački izbori, sazove već za iduću subotu. Umjesto toga, Glavni odbor sastat će se 23. siječnja.

'Naći ćemo se još jednom, nije se išlo na kratke rokove. Kompromis je postignut, 23. siječnja je sjednica Glavnog odbora, Konvencija je 2. travnja, a izbori su 12. ožujka', kazao je Komadina i nužnim ocijeno da se osigura ravnopravno kandidiranje za sva tijela stranke, a u tu svrhu će se formirati interno povjerenstov koje će pripremiti izbore.

Milanović: Vidim sebe kao kandidata

Nakon sjednice pred novinare je stao i Zoran Milanović. Novinari su ga zamolili da prokomentira prozivke Zlatka Komadine da autokratski vodi stranku.

'Nisam ja to čuo. Mi smo imali kratko Predsjedništvo. Ja njega ne prozivam ni zašto', rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o Komadininoj kandidaturi.

'U ovih osam godina se promijenilo dosta toga na moje inzistiranje, da se u stranci bira na jedan širok demokratski način. Dosta ih se tada protivilo toj metodi, sad im je draga. U SDP-u bira narod. Sada će imati priliku birati svi članovi stranke na općim stranačkim izborima. To nema niti jedna stranka jer se ne usude. To nema ni puno stranaka u Europi', rekao je.

'Svima koji su bili uz stranku i uz mene koji su se izlagali plinskim bocama, uvredama ja zahvaljujem', poručio je Milanović.

'Mislim da je SDP-u potreban netko tko će se protiv ove nepogode koja je zadesila Hrvatsku boriti jednako žestoko i žešće kao prije. I u tome vidim sebe kao kandidata, još uvijek sam relativno mlad', kaže.

Unutarstranački izbori 12. ožujka

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović tijekom dana skupila je i ostale reakcije, te razgovarala s našim analitičarem Tihomirom Cipekom.

Još je jedna utakmica pred Zoranom Milanovićem! Ona unutarstranačka. A odigrat će se, odlučio je vrh SDP-a, 12. ožujka. Za sada samo jedan protukandidat - Zlatko Komadina.

Ako se pita Sinišu Hajdaša Dončića kapetan broda treba i dalje ostati isti.

'Pa podržat ću dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića smatram da on zaslužuje definitivno još jedan mandat kao predsjendnik stranke jer je stranka sada u jednom prijelomnom trenutku a to je da po mom mišljenju da moramo ostati jaka oporba', rekao je Hajdaš Dončić.

Milanović ima podršku većine predsjedništva. Komadina uz Rijeku računa i na podršku zagrebačkog SDP-a.

Tonino Picula kandidaturu za predsjendika više ne spominje. Može se čuti unutar SDP-ovih redova kako bi mogao dati podršku Zlatku Komadini. Arsen Bauk izjasnio se na društvenoj mreži.

'Zlatko, give Zoran hell ...', napisao je - Što bi značilo - Zlatko napravi Zoranu pakao ili pobliže - zagročaj mu život. A nakon tih riječi se pravdao kako ne daje podršku nikome nego želi fer unutarstranačku utakmicu.

Zoran Milanović, smatra profesor Cipek, ima veće šanse nego Zlatko Komadina.

'Kako sada stvari stoje izgleda da će u tome i uspjeti. Da se protukandidati nisu dobro organizirali. Iza Komadine i kandidature nismo vidjeli jasnu političku snagu koja stoji i jasne političke ideje. On nije krenuo u jednu prvu kampanju', smatra Cipek.

Tri tjedna nakon izbora za predsjednika održat će se i stranačka konvencija. Na kojoj će oko 2000 delegata birati potpredsjednike stranke, članove predsjedništva, članove glavnog odbora.

Glavna tema unutarstranački izbori

Sjednica predsjedništva stranke počela je oko 17 sati. Glavna tema - unutarstranački izbori. Stranka nije jedinstvena. Milanović ima i oporbu unutar stranke.

Komadina je još ranije izjavio da ima želju i volju uhvatiti se u koštac.

Zlatko Komadina to je najavio još kad je smijenjen Slavko Linić, danas je ponovio da stranka treba novi smjer kojim će biti bolja i jača jer je očito da SDP gubi povjerenje...

Komadinu podržavaju istaknuti članovi stranke iz Zagreba, Rijeke i Splita. Milanoviću zamjeraju da je izgubio troje izbore i da autokratski vodi stranku. Najglasniji od njih je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je javno pozvao Milanovića i predsjedništvo da podnesu ostavku...Čekamo reakcije nakon sjednice.

Uoči sjednice Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će podržati Zorana Milanovića.

'Slijedi analiza, sve će se vidjeti', rekao je uoči sjednice Rajko Ostojić. Na pitanje koga će podržati rekao je da ima stav, ali o imenima nije govorio.

Novinare je zanimalo hoće li se Zlatko Komadina kandidirati za predsjednika SDP-a.

'O tome nakon što sjednica završi. Želju i volju imam naravno', rekao je Komadina, a na pitanje što mu stoji na putu  odgovorio je 'unutarstranačka demokracija i procedura'.

A kada će SDP na izbore, kakva je procedura u stranci, zna reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

U SDP-u se glasuje po principu jedan član jedna glas, dakle predsjednika biraju svi članovi stranke. Svi koji žele voditi stranku svoju kandidaturu moraju istaknuti u roku od sedam dana i u sljedećih 30 dana prikupiti potpise najmanje 1000 članova stranke. Izbore za predsjednika SDP-a, po stranačkom statutu, raspisuje Glavni odbor i to je najveća točka prijepora. Zoran Milanović i ljudi oko njega traže da se sjednica Glavnog odbora održi već ove subote, međutim druga struja se zalaže da to bude tjedan dana kasnije. Josip Leko, predsjednik Glavnog odbora, izvijestio je prije nekoliko dana da je na putu u inozemstvu i da nema nikave potrebe za žurbom. Da će sačekati večerašnju sjednicu i nakon toga donijeti odluku. Ono što se u kuolarima govori je da Milanović želi čim prije raspisivanje izbora kako se druga strana i protukandidati ne bi konsolidirali i imali što jaču promidžbenu kampanju, izvještava Jarak.

Komadina: Važno je tko će biti kapetan broda

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, na konferenciji za novinare dao je naslutiti da će se kandidirati za predsjednika stranke.

Nakon stranačkog predsjedništva SDP koje je počelo u 17 sati, Zlatko Komadina, potpredsjednik te stranke reći će hoće li se kandidirati za predsjednika SDP-a.

'Važno je tko će biti kapetan broda. Ne zbog kapetana kao takvoga, već je važno i koji smjer će kapetan dati brodu, koji sadržaj i kako će brod ploviti. Rijeka je glavna SDP-ova luka već 25 godina i po mom sudu SDP mora imati smjer lijevo, ne liberalno. SDP decentiliziran i demokratski i bez autokracije i bez makijavelizma', tako Komadina vidi SDP.

'Mislim da se SDP treba mijenjati, biti bolji, snažniji, jači. Ovaj SDP gubi povjerenje građana, novi SDP mora dobivati povjerenje građana', poručio je Komadina danas iz Rijeke, uoči sastanka predsejdništva SDP-a.

Na pitanje čiju podršku u kandidaturi očekuje, kazao je da očekuje podršku svih članova SDP-a.

Podsjetimo, predsjedništvo SDP-a danas poslijepodne raspravljat će o raspisivanju izbora za predsjednika stranke, o čemu bi konačnu odluku trebao donijeti Glavni odbor SDP-a, koji će se, po neslužbenim informacijama, vjerojatno sastati u subotu, 16. siječnja.

Zoran Milanović najavio je kako će se ponovo kandidirati za predsjednika SDP-a, kojem je na čelu osam i pol godina, a osim njega, kandidaturu za predsjednika zasad je najavio samo primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, i to još u lipnju 2014., kada je iz stranke isključen bivši ministar financija, također riječki SDP-ovac Slavko Linić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene