450836
450836
450836
450836
450836

'Nema ekstremizma u HDZ-u i hrvatskoj politici'

  • , 20.09.2016., 17:46
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u utorak da nema ekstremizma u HDZ-u i hrvatskom društvu, pa nitko ne treba i ne može nametati hipoteke tzv. ekstremizma hrvatskoj politici.

 
 
 
 
Hasanbegović o ekstremizmu (Video: Vijesti u 17h)
Hasanbegović o ekstremizmu (Video: Vijesti u 17h)

Komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića njemačkoj televiziji ARD da će "istjerati ekstremizam iz HDZ-a", Hasanbegović je novinarima rekao da se različite patološke političke pojave ne može nazivati političko-stranačkim ekstremizmom. Treba vrlo jasno reći da hrvatskoj politici nitko ne treba i ne može nametati hipoteke tzv. ekstremizma, jer u hrvatskom društvu ozbiljnoga ekstremizma nema, ustvrdio je.

Također je opovrgnuo tvrdnju koja se pojavila u medijima uopće ne komunicira s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem rekavši kako se s njim u različitim prigodama vidi gotovo svaki dan. 'Tko god prati javni život i kulturna događanja zna da sam se s njim u zadnjih tjedan dana vidio barem četiri puta', kaže Zlatko Hasanbegović.

Ustvrdio je i da se u pregovorima HDZ-a i Mosta još ne raspravlja o budućem ministru kulture jer je predmet razgovora uspostavljanje saborske većine. O tome će se ozbiljno razgovarati kad ta tema dođe na dnevni red, a ne preko takozvanih neimenovanih izvora, poručio je Hasanbegović i dodao da ga je izjava Milorada Pupovca ponukala da kaže da ne može on kadrovirati novu hrvatsku Vladu osobno, već da je to posao isključivo mandatara.

Osvrnuvši se na položaj HRT-a kazao je da se mora pristupiti izradi potpuno novog Zakona o HRT-u, koji se ne može odrediti političkim dekretom, nego mu treba prethoditi ozbiljna stručna rasprava. Postojeći je zakon nastao jednom vrstom dekreta Milanovićeve vlade kako bi se nametnula osoba koja će voditi HRT, rekao je Hasanbegović podsjetivši kako je taj zakon naišao na kritike EU i javnosti.

Mi smo ga ovdje zatekli, a ozračje koje je pratilo moj rad, nije omogućavalo ozbiljnu raspravu. Sad je prigoda da stabilna Vlada u drugom ozračju pristupi tom problemu, kazao je Hasanbegović.

Zakon bi trebao počivati na optimalnom modelu koji će zajamčiti neovisnost HRT-a od dnevnopolitičkih utjecaja i da HRT obavlja svoju misiju kao javni radiotelevizijski servis. Mislim u prvom redu vezano uz znanstveni, kulturni, obrazovni program, sve ono u čemu je HRT neusporediv s bilo kojom komercijalnom televizijom, kazao je Hasanbegović. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se