Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATUT HDZ-A JASAN

Hasanbegovića će izbaciti iz HDZ-a, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Hasanbegović neće više biti član HDZ-a. Iako je u subotu Andrej Plenković svojom izjavom dao naslutiti kako kalkulira s izbacivanjem odmetnutog člana Predsjedništva, danas promjena. Statut HDZ-a će se poštovati, iako mnogi smatraju kako bi upravo glasovi Hasanbegovića, Brune Esih, ali i Željka Glasnovića mogli biti odlučujući za većinu koja je potrebna za potporu Vladi.

Pred stranačkim kolegama Andrej Plenković odlučniji nego jučer pred novinarima. Za svoj politički odabir Zlatko Hasanbegović će snositi posljedice.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Okupljanje HDZ-a Butković odgovorio novinarima: "Pa šta nema pametnijeg čovjeka u Hrvatskoj?"

"Onaj koji ide na izbore na nekoj drugoj listi više ne može biti član HDZ-a. I tu dileme nema", rekao je Plenković.

Već mjesecima Plenković šalje poruke Hasanbegoviću. No on se, kao član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, očigledno izbacivanja iz stranke ne boji.

"Gospodin Hasanbegović, ali ne samo on nego i niz drugih članica i članova stranke koji su odlučili ići na ove lokalne izbore na nečijoj drugoj listi su, pretpostavljam, svjesni da je Statut HDZ-a sasvim jasan", rekao je Plenković. 

Željko Reiner pojašnjava da netko "tko zapravo konkurira vlastitoj stranci ne može više biti član te stranke".

Ljubo Ćesić Rojs, 
koji je i sam bio izbačen iz HDZ-a, smatra da je premijer trebao biti blaži. "Prošao sam golgotu 2004. godine. Ako nam je ikada bilo potrebno zajedništvo potrebno je sada. Ne smijemo radikalno ljude odbacivati", kaže Rojs.

Plenković na Hasanbegovića, iako ne više u stranci, itekako računa. "Budući da smo demokrati, budući da smo kolege, možemo razgovarati o relacijama na nekim drugim temeljima o nekoj budućoj suradnji", rekao je Plenković.

Jer posljednje brojanje ruku u Saboru potvrđuje kako mora dobro taktizirati. Predsjednik Sabora izabran je na jedvite jade i to nakon što se Željko Glasnović predomislio. Uz vrlo jasne uvjete.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, tvrdi da nije u pitanju trgovina. "Ovdje se ne radi ni o kakvoj trgovini niti se radi o bilo kakvim osobnim interesima bilo koga. Ovdje se radi o programskim dogovorima, a osim toga svi ti dogovori koje je tražio general Glasnović dio su i programa Hrvatske demokratske zajednice i Vlade", rekao je Jandroković.

Novi predsjednik Sabora iduću je sjednicu zakazao tek nakon lokalnih izbora što HDZ-u daje dovoljno vremena da okupi novu većinu. Prvi će test biti kada premijer predloži nove ministre.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene