Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVLJENA KAZNENA PRIJAVA

Horor kod Sinja: Država mu dala poticaje, a životinje umiru od gladi i bolesti - "Dobio sam samo 5-6 tisuća kuna"

Aktualno Galerija Uginula krava Uginula krava Foto: DNEVNIK.hr Sandra Kovač Levantin Sandra Kovač Levantin Foto: DNEVNIK.hr Slavko Domazet Slavko Domazet Foto: DNEVNIK.hr Krave u Sinju - 5 Krave u Sinju - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Krave u Sinju - 4 Galerija 1/8 >>
Šokantne scene dolaze iz Sinja, zbog čega građani pozivaju institucije na hitno djelovanje. Krave i telad koje se, kažu, mogu vidjeti u sinjskom polju su izgladnjele, neke ugibaju od gladi, bolesti, hladnoće ili vrućine.

Veterinarska inspekcija izašla je na teren nakon prijava građana o zanemarivanju životinja te je nadzor u tijeku. Vlasnik životinja, kojeg prozivaju za nebrigu, stao je pred našu kameru. Iako nam je ministarstvo potvrdilo kako mu je država isplatila više od 44 tisuće kuna potpora, on to demantira, izvijestio je reporter u Vijestima Nove TV Mario Jurič.

''Mi volonteri godinama gledamo horor, svakodnevno dobivamo slike životinja koje krepaju bez ikakve pomoći, životinjama visi koža koliko se vide rebra'', ističe Sandra Kovač Levantin.

Danica Ramljak kaže da građani Sinja podižu kaznenu prijavu protiv svih odgovornih. ''S obzirom na to da se radi o europskim sredstvima, mislim da bi bilo vrlo bitno uključiti institucije EU-a, OLAF'', smatra Ramljak.

Vlasnik životinja Slavko Domazet tvrdi da gotovo ništa poticaja nije dobio od države. ''Samo sam dobio za krave dojilje, možda oko pet-šest tisuća kuna'', kazao je Domazet i dodao da nije prekršio nijedan zakon.

Inspekcija je bila na terenu. U posljednje tri godine bili su u 14 nadzora. U nekima su utvrđene nepravilnosti. Podnesena su tri optužna prijedloga. Svi optužni prijedlozi koji su podneseni protiv posjednika su na postupanju pri nadležnom prekršajnom sudu. Ali jedan nalaz kaže da su krave u "dobrom stanju". Ministrica pak prstom upire u Mira Bulja.

''Po članku 62. Zakona o zaštiti životinja jedinica lokalne samouprave je ta koja je dužna zbrinuti životinje koje su napuštene ili se s njima odgovarajuće ne postupa. Jedinice lokalne samouprave. To je malo zahtjevnije od slikavanja'', kazala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna šutirali kokoš poput lopte Privedena dvojica: Kaznene prijave zbog sramotne "zabave" kod Benkovca čiji je video šokirao javnost

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignuta kaznena prijava Užas kod Gospića: Zatvorio kujicu i četiri šteneta u prizemlje kuće i pustio ih da uginu od gladi i žeđi

Bulj ne ostaje dužan. ''Ministrice, vi ste odgovorni za ovu situaciju, vi prebacujete krivnju na lokalnu samoupravu koja nema sve te alate jer ne mogu ja tuđe vlasništvo koje vi potičete kroz agenciju i dajete novac čovjeku koji se muči'', rekao je Bulj.

Problem s kravama, konjima i magarcima je i kod Opuzena. Životinje bi trebao žive skupiti vlasnik. ''Ukoliko on to ne ispuni, ide opet javni poziv za firme koje su u mogućnosti pokupiti tu stoku živu i odvesti je na farme gdje će biti na čuvanju određeni period dok se ne utvrdi zdravstveno stanje stoke'', pojasnio je Jure Kapović iz lovačkog društva Prepelica u Opuzenu.

Građani Sinja zbog svega najavljuju podizanje kaznene prijave, a javit će se, kažu, i OLAF-u.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene