Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Za ovaj grad vodile su se važne političke bitke, no borba građana za zapošljavanje sve češće završi odlaskom: "Nema radnih mjesta za mlade ljude koji završe školu"

Metković je drugi najveći grad Dubrovačko-neretvanske županije. Prema popisu iz 2011. Metković je imao 16.788 stanovnika. Proračun grada za ovu godinu iznosi 89 milijuna kuna. Grad je to iz kojeg jedni odlaze, dok drugi u njega dolaze živjeti.

''Maraton lađa je nebrušeni dijamant, a nismo ni svjesni što imamo u ruci'', rekao je Luka Oršulić, Udruga lađara Neretve.

Pročitajte i ovo Potres epicentar u BiH Potres se osjetio i na jugu Hrvatske: "Jaka tutnjava i udar" Počelo suđenje za smrt dječaka Gabrijela - 2 četiri i pol godine nakon smrti Počelo suđenje liječnicama i medicinskoj sestri za smrt Gabrijela (9): "Ne možemo govoriti o onome što se događalo u sudnici"

Uz rukomet, Maraton lađa jedan od simbola Metkovića. Grada uz Neretvu koji ovih dana prolazi kroz tešku epidemiološku situaciju uz strože mjere.

''Moja situacija je da se bavim ugostiteljstvom koje je trenutno pokleklo, na koljenima je, ali čupamo se, vadimo se. Mladi smo ljudi i spremni smo promijenit naš smjer'', kaže Ivan Bajo, Metković.

A promjena stiže na gradsku tržnicu koja ide u "makeover".

''Napokon dobivamo novi pijacu, a moj kiosk će srušiti. Normalno da mi je žao što će ga srušit, ali kad se nešto mora, mora se. Zato ćemo dobit novo, imat ćemo nove poslovne prostore'', govori Repka, Metković.

Gradska tržnica Metković krenula je u rekonstrukciju. Uskoro će dobiti novo lice. Radovi su se zahuktali, slučajno ili ne, pred lokalne izbore.

''Nadam se da će ovaj mali projekt biti jedan veliki cvjetni trg'', rekao je Andrej.

Prodavači s tržnice su premješteni. Blitva, špinat kupus samo su neki od domaćih mukotrpno uzgojenih proizvoda.

''Teško je biti poljoprivrednik svugdje. Jadan je onaj tko na motici kruh zarađuje, ali borimo se'', kaže Marijana Mijić, Metković.

Svoju borbu već godinama vodi metkovska udruga mladih koja traži samo jedno - prostor.

''Cijelo to vrijeme promijenile su se političke strukture, a nijedna nije vidjela potencijal u mladima'', govori Ivan Gluščević, Udruga mladih Kolektiv.

Grad pak kaže kako trenutno nema nijedan poslovni prostor koji bi mogao dati putem natječaja. No, u gradu se baš ovih dana osim tržnice uređuju i drugi dijelovi centra.

''To su zahvati koji djeluju estetski, ali nema radnih mjesta'', rekao je Branko, Metković.

Dok nešto dalje od centra - obećano, ali neostvareno ostalo je uređenje puta.

'Da on meni ovaj put sredi. Jer ovo je samo za koze, a za narod nije'', kaže Milanka Vuković, Glušci.

A kad kaže on - misli na gradonačelnika.

''On je meni obećavao četiri godine da će tu cestu napraviti, ja sam četiri godine njemu dolazila na vrata i molila ga. U zadnjih pola godine, kako bi mi samo zamazao oči, poslao je svoje komunalce koji su tek toliko su prošvrljali i rekli su da će doći za tjedan dana. Međutim, nitko se više nije pojavljivao'', dodala je Vuković.

Gradonačelnik poručuje kako se radi na tom projektu i pomoći će koliko može. Grad je ovo za koji su se vodile žestoke političke borbe. No, borba građana za zapošljavanje sve češće završi odlaskom.

''Nema radnih mjesta za mlade ljude koji završe školu i fakultete i moraju odavde iz ovoga grada ići'', govori Rajka Marić, Metković.

Dok neki Metkovci odlaze, Kinezi dolaze. Pa umjesto jegulja i žaba, Metkovci dolaze kušati pekinšku patku.

''Nakon pandemije koronavirusa bit će dobro. Otvorili smo restoran ovdje i uvjereni smo u dobro poslovanje'', rekla je Nana, suvlasnica restorana.

Grad se hvali da su povećali darove za novorođenu djecu. U ovom trenutku, ne računajući ono što je već ostvareno, grade se projekti ukupne vrijednosti od gotovo 150 milijuna kuna. Grad Metković, njegove ustanove i trgovačka društva u vlasništvu su u ove protekle četiri godine osigurale gotovo 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Bolju zdravstvenu skrb za dolinu Neretve trebala bi jamčiti dnevna bolnica koja je u izgradnji. Tu bi se trebali obavljati specijalistički pregledi poput onih iz područja ginekologije, pedijatrije, psihijatrije.

''Vidim svoju budućnost ovdje'', kaže Ivan Bajo.

Jer bez mladih i snažnijeg gospodarstva teško će biti i budućnosti u ovom dijelu doline Neretve.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene