450465
450465
450465
450465
450465

NARUŠENA SEKULARNOST DRŽAVE 'Izgurali su nas van iz prostorije i zalupili vratima za nama'

  • , 16.09.2016., 20:49
  • Autor:
  • komentara

Ženska mreža Hrvatske digla se na noge. U Topuskom su prosvjedovale protiv kongresa forenzične ginekologije i perinatologije.

 
 
 
 
Crkveno pokroviteljstvo ginekološkog skupa (Video: Dnevnik Nove TV)
Crkveno pokroviteljstvo ginekološkog skupa (Video: Dnevnik Nove TV)

Kongres je, naime organiziralo Hrvatsko katoličko sveučilište, a među pokroviteljima su kardinal Bozanić i biskup Košić. Boje se da bi spoj Crkve i ginekologije mogao značiti ugrožavanje prava žena na pobačaj. Organizatori poručuju kako o tome na kongresu neće biti riječi.

'Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost' - ovim transparentom Ženska mreža Hrvatske dočekala je ginekologe, ali i biskupa Košića na kongresu ginekologije u Topuskom.

'Bile smo vrlo nedobrodošle, izgurali su nas van iz prostorije i zalupili vratima za nama', rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Svoje nezadovoljstve su došle pokazati jer kongres organizira Hrvatsko katoličko sveučilište, a među pokroviteljima su kardinal Bozanić i sisački biskup Vlado Košić.

'Upravo tim skupom narušena je sekularnost države i to je vrlo prijeteće za ženska ljudska prava', dodala je Genov.

No organizatori ističu kako se neće govoriti o pravu žena i pobačaju.

'Ovdje se ne govori o ničijm pravima, nego se govori o struci. Znači o pravu, o osiguravateljskoj medicini, o moralnim i etičkim načelima u forenzičnoj ginekologiji', kazao je  Dubravko Habek, predsjednik organizacijskog odbora.

'Ovaj znanstveni skup nije uopće o reproduktivnim pravima, ali ja sam mišljenja, ako bismo mi i o tome organizirali skup - u čemu bi bio problem?', pita se Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Jer organizacija i pokroviteljstvo Crkve ovakvog skupa je demokratsko pravo, ističe rektor Hrvatskog katoličkog sveučlišta.

'Neki su rekli s obzirom da se radi o pokroviteljstvu da ovdje neće biti valjani znanstveni zaključci. Ja samo molim sve da pročitaju program, da vide tko su govornici i ako žele neka dođu na skup', dodaje rektor Tanjić.

A među temama Kongresa su i priziv savjesti u ginekologiji i embriologija u svijetu kanonskopravne medicine.

'Ako se priča o kanonskom pravu, onda znamo da to zadire u prava jer kanonsko pravo ne samo katoličke religije nego i drugih je itekako prijeteće za žene', rekla je Bojana Genov.

Organizatori u takvim temama ne vide ništa sporno.

'Ne znam zašto se o tome ne bi raspravljalo. Neće se tim zaključcima nikome ništa nametnuti nego će se o tome raspraviti', kaže rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Željko Tanjić.

Iz ženske mreže ističu kako je i sama rasprava uzbuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se