Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Thatcher, Meir i Merkel

Žene koje trče s vukovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor postaje prva žena premijerka na ovim prostorima. U suvremene trendove Hrvatska se tako ubacila prisilno i političkom igrom naglog obrata.

U skandinavskim zemljama premijerke su dio političke uljudbe. Osvrnemo li se šezdesetak godina unatrag, žene nisu često bile lideri država ili vlada. Ali kad su bile, politički su snažno obilježavale eru svojih vladavina. Prvih dana svibnja 1979. za kormilo britanske vlade prvi put sjeda žena. Držala ga je čvrsto punih 11 godina. Margaret Thatcher zvana željezna lady postala je najkontroverznija političarka 20 stoljeća. Idealizirana i osporavana, odvela je Ujedinjeno Kraljevstvo u falkalndski rat. Regan ju je obožavao. Pokazala je više odlučnosti od bilo kojeg političara svoje generacije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih AFP Odgovorni za probleme Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre"

>> Jadranka Kosor dobila mandat za sastavljanje Vlade!

S barunicom Thatcher, odvjetnicom i kemičarkom u ovom se trenutku može uspoređivati samo njemačka fizičarka - kancelarka Angela Merkel. Moćna, pragmatična, jasna, frau Merkel ne samo da iz sjene prodrmava Europsku Uniju, već je važan kreator svjetske političke scene. Amerikanke joj još u tom smislu nisu blizu. Hillary Clinton doduše, na posljednjim je izborima pokazala da je iznimno pametna, te da politiku razumije bolje od Obame. Ali Amerikanci nisu razumjeli nju. Izrael je prvu ženu na funkciju premijera postavio prije 40 godina. Golda Meir – jedna od osnivačica države i aktivna cionistica na čelo vlade došla je slično kao Kosor. Zauzela je mjesto preminulog premijera Levija Eshkola. Kosor nije ni lady Thatcher ni Merkel ni Meir, ali je dobila šansu koja će je odrediti.

Bude li čvrsta, kooperativna i pametna u izboru suradnika ostat će zacementirana u visokoj politici te održati lekciju društvu koje političarku tretira u srazu tradicije ambicija i mačo strahova. Bude li poslušna marioneta Kosor ubrzo odlazi u ropotarnicu političke povijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene