Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Pregledi već s 20 godina

'Žene je strah otići na pregled da im ne bi otkrili rak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj i cijelom svijetu obilježava se Dan borbe protiv raka dojke. U Hrvatskoj svake godine od raka dojke umre gotovo tisuću žena, u svijetu 458 tisuća.

Đurđa Majcenović imala je pedeset godina kad je čula šokantnu vijest. 'Imala sam tu nesreću da sam oboljela od raka dojke. Uspjela sam to otkriti na ultrazvuku'.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Slika nije dostupna U subotu se obilježava Dan ružičaste vrpce

Među živima je zahvaljujući slučajnom pregledu.'Uvijek treba obaviti sve preglede, ne reći ja nisam taj, to se meni neće dogoditi', smatra Đurđa.

A događa se stotinama. Dvije i pol tisuće žena svake godine oboli od raka dojke, oko devetsto umre. Od tog raka žene u Hrvatskoj najviše umiru.

Liječniku treba otići i prije četrdesete. 'Pa već od dvadesete do trideset pete godine barem jedanput u dvije do tri godine učiniti klinički pregled dojke i ultrazvuk. Do 40. napraviti bazično mamograf', rekla je Nada Kraljević iz udruge Europa Donna.

Sto milijuna kuna država je uložila u protekle četiri godine u nacionalni skrining program. Ali besplatne mamografske preglede iskoristilo je samo 60 posto žena. 'Većina žena kaže da se boje se da im se tim pregledom ne bi otkrio rak. Strah je taj čimbenik koji je inhibirao odlazak žene na pregled. Ja bih želio ponoviti da je to pogreška', smatra liječnik Damir Eljuga iz Hrvatske lige za borbu protiv raka.

>> Obilježen Dan ružičaste vrpce

Da se ova pogreška plaća životom, podsjeća i ružičasta vrpca. Jedna od deset žena oboljet će od raka dojke, ali uz redovite preglede ne mora umrijeti ni jedna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene