Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćno: Kriv je

Sabo dobio jednu godinu i 4 mjeseca zatvora, USKOK nije iznenađen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u podne izričena je nepravomoćna presuda bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, optuženom za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića.

Prema nepravomoćnoj presudi, Željko Sabo kriv je za kazneno djelo protiv podmićivanja zastupnika te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neslužbeno doznajemo Sabo optužen za još jedan pokušaj podmićivanja Slika nije dostupna Optužbe o mitu Budimir vs. Sabo: Evo što je odgovorio vukovarski gradonačelnik

Podsjetimo, Uskokova optužnica teretila je  Željka Sabu da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, vijećnici Mariji Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki "Borovo", mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Iako iskazi svjedoka i dokazi USKOK-a upućuju na krivicu, Željko Sabo odbacuje optužbe!

Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Prema optužnici, i HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio je da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar te poručio da će, ako tako ne postupi, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

USKOK nije iznenađen

Nakon izricanja presude, na novinarsko pitanje je li očekivao zatvorsku kaznu Sabo je odgovorio: 'Nikada neću priznati ono što nisam učinio. Razmišljao sam o Anti Gotovini.'

Sabin odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako je nepravomoćnom presudom 'povrijeđen zakon i pogrešno utvrđeno činjenično stanje' te je najavio žalbu Vrhovnome sudu RH.

Ocijenio je kako će se Vrhovni sud suočiti s ozbiljnim pravnim problemima jer su tom presudom 'granice Kaznenog zakona neopravdano i suprotno pravilima struke rastegnute'.

'Zakon jasno govori da se to kazneno djelo može počiniti samo prema vijećniku u predstavničkom tijelu, a ne prema izabranom vijećniku, što je drugi zakonski termin', ustvrdio je Nobilo.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić izrazila je zadovoljstvo izricanjem osuđujuće presude, koja za Državno odvjetništvo, s obzirom na predočene dokaze, 'nije iznenađujuća'.

'Kad je u pitanju visina izrečene kazne, treba uzeti u obzir da je okrivljenik Sabo počinio dva kaznena djela podmićivanja zastupnika i da je za svako od njih predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, pa ćemo nakon pismenog otpravka presude odlučiti hoćemo li uložiti žalbu', rekla je Fumić.

Predsjednik vukovarskoga SDP-a Goran Bošnjak izjavio je novinarima da je Sabo, kao gradonačelnik, učinio mnogo dobrih stvari za Vukovar i njegove građane te vjeruje da će u drugostupanjskom postupku dokazati nevinost.

Na pitanje novinara hoće li stranka nakon presude sankcionirati Sabu Bošnjak je odgovorio kako je to nepravomoćna presuda te da se, dok ne bude pravomoćna, ne može govoriti o takvim sankcijama. (I.D. / A.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene