Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propao joj referendum

Željka Markić: Očekujem ostavku ministra Bauka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željka Markić poručila je da je odluka Ustavnog suda pokazala da nije vjerodostojna tvrdnja ministra uprave Arsena Bauka o tome da se deset posto potpisa za raspisivanje referenduma računa na temelju broja birača u Hrvatskoj i izvan Hrvatske pa je od vlade očekuju njegovu smjenu.

Nakon što je Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative U ime obitelji o raspisivanju referenduma za izmjenu Ustava, Željka Markić rekla je kako očekuje ostavku ministra uprave Arsena Bauka.

Pročitajte i ovo Hod za život Nepoznato, ali moguće Hod za život ove godine u 15 gradova: Hoće li se održati u vrijeme predizborne šutnje? Slika nije dostupna Okuplja novu građansku inicijativu Željka Markić protiv odluke da istospolni parovi mogu biti udomitelji: ''Sud ignorira volju građana izrečenu na referendumu''

'Ovakav sadržaj Odluke Ustavnog suda suprotan je tvrdnjama ministra uprave Bauka i predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Grbina. Imenovani predstavnici javne vlasti kontinuirano su obrazlagali i uvjeravali građane kako se 10 % računa od ukupnog broja hrvatskih birača koji žive u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, odnosno od 4,5 milijuna birača, dok su brojni stručnjaci i građanska inicijativa 'U ime obitelji', oslanjajući se na Ustav RH, 10% predstavljali kako je ispravno - od broja birača u Republici Hrvatskoj', rekao je odvjetnik Inicijative Krešimir Planinić.

Ustavni sud je, kako navodi Planinić, 'na temelju nestvarnog broja birača u RH iz evidencije Registra birača koju vodi Ministarstvo uprave zaključilo da građanska inicijativa 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' nije prikupila 10 posto od 4.042.522 birača u RH'. 'I samo Ministarstvo uprave je u svojem očitovanju prema Ustavnom sudu jasno naglasilo da taj broj birača nije usklađen sa stvarnim stanjem', rekao je voditelj pravnoga tima građanske inicijative 'U ime obitelji' odvjetnik Krešimir Planinić.

Propao referendum Željke Markić - Nema dovoljno potpisa!

Inicijativa tvrdi kako su osporili osporila tvrdnju ministra Bauka da referendumske inicijative trebaju prikupiti 450.000 potpisa, te da su osporili i broj birača u Republici Hrvatskoj koji se navodi kao službena brojka – 4 .042.522.

'Način provedbe Odluke Ustavnog suda pogrešno je naslonjen na broj birača iz neažurnog Registra koji vodi Ministarstvo uprave', stoji u priopćenju inicijative.

'Mi imamo veliku obvezu prema svima onima koji su volontirali za promjenu izbornog sustava te da imamo obvezu prema 380.000 ljudi koji su dali svoj potpis za promjenu izbornog sustava. Nastavit ćemo postavljati isto pitanje, a to je: što je s pola milijuna birača za koje nam je jučer ministar Bauk rekao, vjerojatno kad je saznao da je sjednica Ustavnog suda, kako ti birači nisu glasači u Republici Hrvatskoj', rekla je Željka Markić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene