Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za Dnevnik Nove TV

Bivša ministrica obrane: "Sramotno prepucavanje. Želim vjerovati da će svi, neodgovorni i tašti, napokon sjesti“

Svjedočili smo u petak slučaju bez presedana. Na prisezi ročnika u Požegi, predsjednik Republike rekao je načelniku Glavnog stožera da ministar obrane ne smije održati govor. Ministar je zatražio smjenu načelnika. Premijer je poslije predsjednikov akt nazvao puzajućim državnim udarom. O svemu je ispred ministarstva obrane s bivšom ministricom Željkom Antunović razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Ivana Pezo Moskaljov izvijestila je kako se načelnik Robert Hranj našao između dvije vatre. Mora provesti odluke minsitra obrane, a mora poslušati i zapovjedi predsjednika države. Hranj se oglasio priopćenjem i kazao da je postupio po zapovjedi predsjednika te kazao da neće podnijeti ostavku što je od njega tražio ministar obrane.

Tko je ovdje u pravu, predsjednik ili ministar obrane, pitala je reporterka.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović "Zlostavljač vojske" Milanović oštro po Banožiću: "Ne može on ništa tražiti, ja sam mu zabranio govoriti"

"Ne mogu i ne želim arbitrirati. Nisu nam poznate sve činjenice. Mogu reći da nije prihvatljivo da ministar obrane umirovi zapovjednika počasne postrojbe bez da se usuglasi s predsjednikom. Ali nije primijereno da predsjednik vrijeđa ministra i funkciju. Radi se o političkom prepucavanju vrha državne vlasti, potpuna neodogovornost svih u lancu i taštine", kazala je Antunović.

Radi se o politizaciji vojske, smatra bivša ministrica.

"Da su imalo odgovorni bar bi netko pomislio kako se osjeća načelnik Glavnog stožera, drugi časnici, ali i običan vojnik koji je tu da izvršava naredbe političara", kaže Antunović.

Postavlja se pitanje je li obrambeni sustav u kojem se čelni ljudi u zapovjednom vrhu ne mogu dogovoriti i izdaju suprotne zapovijedi time ugrožen.

"Ne može funkcionirati. Ako među njima nema odgovornosti i ne shvaćaju da svatko mora raditi posao u interesu sigurnosti obrane RH, razvoju oružanih snaga, onda tu nema pomoći. Ako premijer izjavljuje da će ovaj događaj učvrstiti funkciju ministra, a vidimo da ministar ne funkionira s predsjednikom, to je vrlo neobično", rekla je.

Gdje je onda kraj?

"Ne znam gdje će ovo stati. Želim vjerovati da će svi neodgovorni i tašti, predsjednik, ministar i premijer, da će sjesti napokon. Svjedočimo ovom sramotnom prepucavanju, stavlja nas se u poziciju da budem arbitri, a samo po tome tko nam se više sviđa, nemamo nikakvih argumenata, a svi vidimo da to ne funkcionira. Ja ne bih nikada bila ministrica da moj prethodnik nije bio u nepomirljivim odnosima s predsjednikom. Premijer ga je tada promijenio, postavio mene i imala sam posebnu zadaću", kazala je te istaknula da nije " tekao med i mlijeko", ali zahvaljujući komunikaciji i redovnim sastancima nije bilo sukoba. "Bez toga ne bi proveli reformu i preustroj", rekla je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Dubrovniku Vojno-politički skandal VIDEO Plenković optužio Milanovića: "Nedopustivo ponašanje. Puzajući državni udar…"

Mislite li da bi se ministar obrane, bez podrške premijera, sam usudio suprotstaviti predsjedniku, pitala je Pezo Moskaljov.

"Ne mogu procijeniti. Mislim da politička snaga Banožića nije Bog zna kakva, ali ne znam je li on ozbiljno s premijerom razgovarao o problemima koje ima s predsjednikom. Ako je onda i premijer ima trećinu odgovornosti za nered koji unose u javnost i vojsku", kazala je i zaključila da, osim ovlasti predsjednika da bude vrhovni zapovjernik, on ima odgovornost i održavati komunikaciju unutar vlasti.

Kako god bilo, današnji dan trebao je biti svečani za dan za djevojke i mladiće, koji su prisegnuli na vjernost domovini, mlade ročnike koji računaju na vojnu karijeru i umjesto da su im svojim primjerom pokazali zbog čega država na njih računa i jamči im sigurnu plaću i vojnu karijeru, gledali su sve ovo. Malo je reći sramotno, zaključila je Pezo Moskaljov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene