Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima poruku i za plenkovića

Zekanović o Zakonu o pobačaju: ''Neka se Ustavni sud raspita kad počinje život''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je podsjetio da je Vlada probila rok za donošenje novog Zakona o pobačaju koji je zadao Ustavni sud, te poručio da je on za zaštitu života od trenutka začeća.

"Ustavni sud je rekao da je svakom zajamčeno pravo na život, s time da Ustavni sud nije nadležan za definiranje trenutka kada život počinje. Ustavni sud neka se raspita kod znanstvenika, biologa i etičara kada počinje život i onda prema tome neka odluči od kojeg trenutka se život štiti Ustavom", rekao je Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Možemo doživjeti katastrofu'' Hrvoje Zekanović: ''U Hrvatskoj smo ušutkani, idemo u Marakeš prosvjedovati protiv Globalnog kompakta'' Slika nije dostupna nedovoljno potpisa Hrast poziva predsjednicu da zatraži raspisivanje referenduma

"Zalažem se za potpunu zaštitu života, a život počinje začećem. Ako nekome u Ustavnom sudu ili kolegama iz HDZ-a, Mosta ili SDP-a to nije jasno neka se raspitaju kod biologa i etičara“, odgovorio je Zekanović na pitanje je li za potpunu zabranu pobačaja, s obzirom na to da je Ustavni sud rekao da se pobačaj ne može zabraniti.

Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen, onda i bioetičari upućuju da se treba dobro procijeniti situacija kako bi se postupilo, istaknuo je Zekanović.

Podsjetio je da je Ustavni sud 21. veljače 2017. godine donio odluku da se u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, prošle su dvije godine, a Vlada nije napravila ništa po tom pitanju.

Vlada i Sabor ne poštuju odluke Ustavnog suda, konstatirao je Zekanović i pozvao premijera Andreja Plenkovića da reagira.

"S obzirom na to da se izjašnjava kao kršćanski demokrat i da brani demokršćanske ideje i načela, nadam se da će taj zakon štititi život na pravi demokršćanski način", rekao je Zekanović koji, međutim, sumnja da će Plenković i HDZ to učiniti.

Budući da je Plenković bio dosta hrabar po pitanju Istanbulske konvencije i pokazao da je liberal, ovaj put ne bi smio imati problem i mogao bi zapravo, ako je liberal, opet to potvrditi ili, ako je demokršćanin, zaštititi život, dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene