Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolaps zdravstva

Zdravstveni sindikati u Hercegovini najavili opći štrajk: "Sve specijalističke ambulante i konzultativni pregledi će biti isključeni"

Ivica Anić
Ivica Anić Foto: Paun Paunovic/Cropix
Čelnici sindikata zdravstvenih ustanova u županiji sa sjedištem u Mostaru najavili su u srijedu da će početkom studenog stupiti u opći štrajk, što bi moglo dovesti do potpunog kolapsa u zdravstvu budući se u tamošnjim zdravstvenim ustanovama liječe građani i iz drugih hercegovačkih županija.

Čelnici sindikata zdravstvenih ustanova u županiji sa sjedištem u Mostaru najavili su da će početkom studenog stupiti u opći štrajk.

Nakon što im vlasti Hercegovačko-neretvanske županije uopće nisu odgovorile na zahtjeve da plaće u sljedeće dvije godine postupno porastu za 30 posto, vodstvo nekoliko sindikalnih organizacija, među kojima su i zaposlenici regionalne Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, najavili su da će od 2. studenog pružati samo hitne usluge građanima te da tada započinju s općim štrajkom.

U zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji zdravstvene usluge se pružaju i pacijentima iz nekoliko hercegovačkih županija.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Beogradu Užas u susjedstvu: Muškarac autom udario ženu, a zatim se vratio i zaletio u kolica s djetetom

Ministar zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iz starog saziva vlade Goran Opsenica podnio je ostavku tijekom ljeta budući je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Nova vlada nije imenovana duže od godinu dana od općih izbora održanih u listopadu prošle godine jer nema dogovora političkih stranaka. Posljednjih tjedana intenzivirali su se pregovori između HDZ BiH, SDA i SDP-a, no još nema naznaka o vladi ni o mandataru.

"Svi zdravstveni radnici, sindikalni predstavnici krenut će u opći štrajk", rekao je predsjednik sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić. Pojasnio je kako su od vlasti tražili "najminimalnije što im pripada".

Uz povećanje plaća sindikati u zdravstvu inzistiraju i na potpisivanju novog kolektivnog ugovora sa Sindikatima. Izrazili su očekivanje da će se uskoro izabrati nova vlada koja bi bila spremna na dijalog sa zdravstvenim sindikatima.

Pročitajte i ovo Spaljeno safari vozilo u kojem su se nalazili turisti i vodič teroristički napad Bračni par otišao na medeni mjesec, ubili ih u nacionalnom parku: Spalili su im automobil

"Zdravstveni radnici su sve učinili da ne dođe do štrajka. Morali smo se odlučiti za ovaj nepopularan korak. Svi koji budu ugroženi bit će primljeni, ali sve specijalističke ambulante i konzultativni pregledi će biti isključeni", rekao je predsjednik nezavisnog sindikata Kliničke bolnice Mostar Ismet Kodro.

Sindikati zdravstva iz Hercegovačko-neretvanske županije su u srpnju upozorili da će krenuti u opći štrajk. U međuvremenu sa sindikatima nitko nije razgovarao o zahtjevima da im se plaće povećaju 30 posto u sljedeće dvije godine.

Takve zahtjeve pravdaju razmjerno malim plaćama, inflacijom i rastom troškova života.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene