Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravko Marić

"Iduće godine rast će usporiti, ali gospodarstvo ne stagnira"

Zdravko Marić (Foto: Pixell)
Zdravko Marić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je snižena očekivanja rasta hrvatskog gospodarstva za iduću godinu, koje je objavila Hrvatska narodna banka.

Smanjenje procjene rasta BDP-a s 3,3 na 3,1 posto ministar Zdravko Marić nazvao je blagom korekcijom koja je i dalje u skladu s Vladinim očekivanjima. Složio se pak s procjenom HNB-a da bez investicija i povećanja izvoza neće biti moguće značajno pokrenuti gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija inflacija, kamate... Veće plaće, bolji život? Ovo su ekonomska očekivanja HNB-a za iduću godinu Zdravko Marić OPORAVAK Optimistični ministar financija: ''Ovo je iznad očekivanja, ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja iduće godine''

No Marić priznaje kako je HNB u pravu kada tvrdi da bez snažnijeg rasta investicija velikog pomaka na bolje - neće biti.

"Unatoč tome što je osobna potrošnja u Hrvatskoj jedna od jačih pokretača rasta, ipak dolazimo do nekakvog limita. Efekti porezne reforme su sigurno vidljivi, ali sigurno da sada treba puno veći naglasak staviti i pokretače rasta gledati u investicijama i izvozu robe," rekao je Zdravko Marić.

Niže procjene Narodna banka temelji i na smanjenju prihoda u turizmu - koji je ove godine rastao rekordnih 10%, a iduće bi mogao samo 5. Ministar Gari Cappelli priznaje da bi za to mogao biti kriv i manjak radnika u građevini, zbog čega bi mogla kasniti izgradnja novih hotela.

"Može se dogoditi da će doći do produženja rokova izgradnje i da će probijati rokove mjesec, dva ili tri - to se u svakom slučaju može dogoditi. I zbog isporuke materijala i svega onoga što je potrebito, jer u ovom trenutku nisu još svi uspjeli potpisati ugovore upravo zbog bojazni da bi moglo doći do toga", kazao je Capelli.

I građevinar Dragan Martinović vapi za radnom snagom, a ne može je naći iako nudi plaće veće od prosjeka. A to ga, kaže, puno košta. "Ako bih svom radniku dao plaću od 7-8 tisuća kuna, ja još državi moram dati 60-70 posto. I to je nešto što je suludo i mi tu nemamo nikakve šanse", rekao je Martinović.

Zbog porasta cijena energenata i hrane u idućoj godini HNB očekuje i porast inflacije s 1,2 na 1,6 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene