Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi mandat

USPJEH OGOVORI SAM ZA SEBE Zdravko Marić ostaje ministar financija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Marić ostaje ministar financija, resora koji je u kratkom vremenu vrlo uspješno vodio.

Zdravko Marić bio je i ministar u Vladi bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, a mandatar Andrej Plenković također mu je ukazao povjerenje da vodi taj bitan resor i u njegovoj vladi..

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz redova HDZ-a Oleg Butković ostaje ministar prometa Slika nije dostupna Bivša časna sestra Tko je Bernardica Juretić - nova ministrica socijalne politike i mladih

Ponovno izabrani ministar financija Zdravko Marić bio je 2008. godine tajnik u istom ministarstvu. Nakon dolaska na vlast Vlade Zorana Milanovića odlazi u privatni sektor, u koncern Agrokor.

Novi ministar finacija rođen je 03. Veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. Doktor je znanosti koji je godinama radio u ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija.

2000. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Financije, 2004. godine magistrirao na istom fakultetu, na kojem je i doktorirao 2008. godine na temu ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća'.

Godine 2007. godine završio je obrazovni program ‘Upravljanje javnim financijama’ na prestižnom američkom sveučilištu Harvard.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Zdravko Marić neko je vrijeme radio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je nekoliko znanstvenih radova sa Željkom Lovrinčevićem. Radio je i na temi o regionalizaciji Hrvatske.

2011. godine odbio je ponudu Slavka Linića da ostane na mjestu tajnika u ministarstvu financija, te odlazi u privatni sektor, gdje u koncernu Agrokor postaje izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

Oženjen je i otac je dvoje djece.

Šuker: Marić je najbolji izbor za ministra financija

Negdašnji ministar financija, HDZ-ov Ivan Šuker, odbacio je prigovore oporbe zbog izbora Zdravka Marića za novog ministra financija te poručio kako 'u ovom trenutku nije bilo boljeg čovjeka za tu dužnost'.

'Na čelo Ministarstva financija dolazi čovjek koji zna što tamo treba raditi i zbog toga je njihov strah najveći', rekao je Šuker novinarima u Hrvatskom saboru odbacujući prigovore iz oporbe da se financijski sektor osigurao izborom nove hrvatske Vlade, poglavito izborom Marića i mandatara Tihomira Oreškovića.

'Ako ste pročitali danas izvješće Europske komisije, jasno vam je zašto to govore. Na čelo ministarstva dolazi čovjek koji zna što treba, i to je jedini razlog zašto prigovaraju', izjavio je Šuker nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a.

Šuker se pohvalio da je ministarstvo, dok su Marić i on bili u njemu, odlično radilo.

'Mediji i javnost su do 3. u mjesecu imali izvješće o prihodima i rashodima državnog proračuna. To danas više nemate', rekao je Šuker te istaknuo da struka podupire Marića i da će se red ponovno vratiti u javne financije.

O Mariću govori biranim riječima, kaže da je čovjek koji sutra može sjesti u ministarstvo i odmah početi raditi sa svojim znanjem, obrazovanjem, iskustvom. 'I njegov je prethodnik Boris Lalovac rekao za njega da je idealna osoba. Ne vidim sad čemu bacanje blata po čovjeku', rekao je Šuker.

Imovinska kartica ministra Marića privukla je dosta pozornosti obzirom da je u njoj, među ostalim, naveo da je vlasnik Rolex sata vrijednog 50 tisuća kuna.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene