Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija BiH u potjeru za osumnjičenima uključila pse i specijalce

Ranjeni Zdravko Mamić primljen u bolnicu Sv. Duh. Liječnik: "Dobro je i izvan životne opasnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očevici su vidjeli da su dvije osobe pobjegle nakon što je iz vatrenoga oružja u utorak ranjen Zdravko Mamić u zaseoku Vidovići nedaleko od Tomislavgrada, potvrdili su iz MUP-a Hercegbosanske županije koji provodi opsežnu potjeru za počiniteljima.

Kako je za Hinu potvrdio lokalni ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević, više policajaca traga za počiniteljima napada, a u potjeru za njima bit će uključeni policijski psi i specijalni timovi iz Bihaća.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić "PRIJATELJSKA EMOCIJA" Turudić otkrio prve poteze, odgovorio i bi li se opet našao s Mamićem. Komentirao i rad europskog tužitelja: "Zemljama koje to nemaju je bolje" Suđenje Zdravku Mamiću - 4 Suđenje u Osijeku Nastavljeno suđenje Zdravku Mamiću: "On je Dinamu posudio znatna novčana sredstva"

Očevici su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon što je ustrijeljen Mamić. Nije međutim poznato jesu li obojica bili napadači, a istražitelji na licu mjesta utvrđuju iz kojega je oružja pucano. Policiji su iskaz dali i Mamićeva supruga te vozač koji su bili s njim u vrijeme incidenta.

Inače, mjesto na kojem je izvršen napad na Zdravka Mamića nalazi se na vrlo nepristupačnome terenu. Zaseok Vidovići u Zidinama je u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Mamić stigao u Zagreb, primljen na Sv. Duhu

Zdravko Mamić, savjetnik Dinama, ranjen je u nogu u mjestu Zidine u općini Tomislavgrad. Nakon što mu je rana sanirana u bolnici u Tomislavgradu, on se kroz par sati automobilom vratio u Zagreb. Izjavu za medije nije dao po povratku.

Mamić je u bolnicu Sveti Duh stigao u 18:05 sati, na hitni prijem bolnice, u pratnji supruge, sina i osiguranja. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić je u razgovoru s dežurnim liječnikom doznala da je Mamić dobro i da je izvan životne opasnosti te da će ostati u bolnici preko noći.

Ranjen kod očeve spomen ploče

Zdravko Mamić je bio na grobu svog oca u mjestu Zidine u općini Tomislavgrad kad je ranjen pucnjevima u nogu. U njega su pucale dvije osobe. Odmah je prevezen u Dom zdravlja u Tomislavgrad, potvrdio je njegov odvjetnik Ivan Stanić.

''Nakon mise smo krenuli na mjesto na kojem njegov otac ima spomenik. Zdravko je prvi izašao sam i kad je napravio korak, u nogu ga je pogodilo, pao je. Njegova žena je skinula svoju majicu, razderala je i zavezala mu ranu'', ispričala je svjedokinja Mamićeva rođakinja.

''Stavili smo ga u auto i odvezli ga u Tomislavgrad u bolnicu. Bilo je više pucnjeva, tko je pucao ne znam'', rekao je Miro Mamić.

Stanje Zdravka Mamića je stabilno. Zadobio je prostrijelnu ranu natkoljenice. Kirurzi su ga zbrinuli i izvan je životne opasnosti, rekao nam je ravnatelj Doma zdravlja Ivan Bagarić.

"Mamić je vozilom naše hitne pomoći dovezen u Dom zdravlja s težom tjelesnom ozljedom, odnosno prostrjelnom ranom natkoljenice. Odmah smo ga zbrinuli, a nakon ukazane pomoći Mamić je odlučio svojim automobilom, koji ima vozača, otputovati u Zagreb", izjavio je Bagarić.

Po Bagarićevim riječima, Mamić je iz tomislavgradskog Doma zdravlja otputovao "u stabilnom stanju".

Nakon što mu je rana sanirana u Domu zdravlja Tomislavgrad, Mamić je osobnim automobilom otputovao za Zagreb. Prije odlaska se fotografirao s djelatnicima Doma zdravlja. U Zagreb je stigao kroz par sati, ali izjavu za medije nije davao.

Odmah nakon incidenta na mjestu događaja raspoređeno je više policijskih ophodnji, koje tragaju za počiniteljima, te pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i tužiteljstva koji obavljaju očevid.

Ivica Vrdoljak, lokalni glasnogovornik uprave MUP-a, potvrdio nam je da su primili dojavu oko 12 sati. "Dojavljeno nam je da je u mjestu Zidine od strane nepoznatog počinitelja ili više njih, iz zasad nepoznatog oružja, pucano u Z.M. (59). Očevid provodi MUP Hercegbosanske županije i tužiteljstva. Osoba je smještena u dom zdravlja u Tomislavgradu", rekao nam je Vrdoljak, koji nam je potvrdio da je policija blokirala šire područje te je sa situacijom upoznata i granična policija na bosanskohercegovačkoj, ali i hrvatskoj strani.  

"Napad se dogodio odmah nakon što je izašao iz vozila. Osjetio je snažnu bol u predjelu noge kao da ga je nešto opeklo", rekao je  Vrdoljak.

Prema neslužbenim informacijama u napadu na Mamića sudjelovale su najmanje dvije osobe, koje su potom pobjegle prema obližnjoj šumi.

Oglasio se i Dinamo: "Sramimo se društva u kojem živimo"

O ovom incidentu se oglasio i Građanski nogometni klub Dinamo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića, u utorak, 22. kolovoza, u Tomislavgradu. Na gospodina Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede. Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine.
Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu.

Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju. Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem.

Podsjećamo da je gospodin Mamić prvi put napadnut 22. ožujka 2014. godine u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego, a nakon toga uslijedio je i napad pred Županijskim sudom u Splitu kada su na njega i na odvjetnika Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i boce. Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci, 7. lipnja, kada je Zdravko Mamić pretpio još jedan fizički napad, u Bolu na Braču. Tada je na njega nasrnuo ''slučajni prolaznik'' udarivši ga šakom u potiljak nakon čega je Zdravko Mamić zadobio ozljede glave i pao s rive. Pukom srećom ovaj napad nije završio sa smrtnim posljedicama koje su zapravo bile cilj samog napada.

Prisjetimo se i toga kako se društvo, javnost, politika odnosila prema napadu i pokušaju ubojstva suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. Veličao se taj postupak, napadači su postali heroji, a nitko nije učinio ništa da se taj čin osudi. Suprotno, nedjelovanjem i neosuđivanjem poticalo se druge ''heroje'' i takvo je ponašanje postalo opće prihvatljivo.

Hoće li konačno netko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamića ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniteljima? Hoćemo li ponovno vidjeti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima.

Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili. Sramimo se društva u kojem živimo."

Reakcije na događaj

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje napad vatrenim oružjem na Zdravka Mamića. ''Radi se o najgorem i najopasnijem zločinačkom činu protiv nogometnih djelatnika do sada, ali svakako ne o prvom'', napisali su u priopćenju kojeg u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

Na ovaj događaj reagirao je i Bruno Šimleša. "Ponekad se sramim ovih prostora. A to se redovito dogodi kad bacim pogled na komentare ispod članaka jer ih brdo nema ni minimum ljudskosti. Stvarno nisam ljubitelj lika i djela Zdravka Mamića, ali ne možeš, jednostavno mu ne možeš željeti smrt. Nikome. I tu nema nikakvog ali'', napisao je Bruno Šimleša.

''Hrpetina je bolesnih komentara i to je stvarno žalosno. Bilo bi zdravo kad bi izbrisali i sve koji vrijeđaju, koriste govor mržnje, ma čak i one koji komentiraju, a da nisu ni pročitali članak, no to je već previše. Ajmo za početak brisati barem one koji prijete smrću i drugima žele smrt", nadodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene