Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbogom presretači: Kazne na temelju mjerenja vremena od jedne naplatne kućice do druge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presretači na autocestama postaju prošlost. Hrvatska policija počet će kažnjavati vozače na temelju vremena dolaska od jedne do druge naplatne kućice.

Čeka se samo baždarenje vremena na svim naplatnim mjestima u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Gradilište - 1 Očevid u tijeku Na izgradnji autoceste u Baranji poginuo radnik: Sa strojem je skliznuo s povišenog terena i udario u tlo Kamera za nadzor brzine - 1 Lakše s gasom U Hrvatskoj postavljene suvremene kamere: Kontroliraju brzinu, ali i druge učestale prekršaje koji su vodeći uzročnik nesreća

Zbog obične kartice za naplatu cestarine uskoro možete ostati bez novca. Automat na ulazu na autocestu očitava vaše startno vrijeme. Prebrz dolazak na izlaz, može Vas skupo stajati. U Italiji i Nizozemskoj takvo je kažnjavanje rutina. Djelatnik u kućici ima policijsko ovlaštenje da Vas opali po džepu.

U Hrvatskim autocestama pak, ovlaštenja za kažnjavanje nemaju a policija ih samo traži podatke.

- Policija može doći do tog podatka i oni to traže od nas službenim putem za pojedine slučajeve kada oni imaju za to potrebu"

Policija podatke skuplja, ali je nemoćna. Vozača ne mogu kazniti na osnovi podatka o vremenu dolaska, pa čak ako od Rijeke do Zagreba doleti za pola sata. Razlog - satovi na naplatnim kućicama nisu baždareni.

- Sukladno Zakonu o mjeriteljstvu državni zavod bi morao izdati tipno odobrenje cijelog sustava i onda bi temeljem toga mogli naplaćivati novčane kazne"

Brzina se tako mora mjeriti samo skupocjenim uređajima i presretačima, pa koga ulove ulove. No, presretači na autocestama ne traže, doduše ne spore, ali opasne vučne službe.

- Koje konstantno kruže po autocesti pri tome čineći prekršaje i na taj način ugrožavaju promet, jedan od primjera je vožnja po zaustavnoj traci, zatim polukružno okretanje prilikom kruženja po autocesti"

Lažne vučne službe strancima se predstavljaju kao djelatnici HAK-a. Po cijele dane ordiniraju na autocestama iako nemaju ni osiguranje za prijevoz automobila. A mogla bi ih otkriti upravo obična naplatna kartica, ovoga puta zbog prespore vožnje!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene