Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UV indeks u crvenom

Zbog toplinskog vala izdana brojna upozorenja: Hitna pomoć očekuje veći broj intervencija, a pali se i meteoalarm

Aktualno Galerija Toplinski val, ilustracija - 5 Toplinski val, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val, ilustracija - 2 Toplinski val, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val, ilustracija - 3 Toplinski val, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val, ilustracija - 4 Toplinski val, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Toplinski val, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog toplinskog vala koji zahvaća Hrvatsku izdana su brojna upozorenja, a za dvije regije pali se meteoalarm. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je svoje preporuke, a liječnici savjetuju da van izlaze samo oni koji moraju.

Živa prelazi 30 stupnjeva, a UV indeks je debelo u crvenom. U nedjelju su najtopliji gradovi bili Senj koji se kuhao na 34 i Knin u kojem su zabilježena 33 stupnja.

I to je tek početak. U ponedjeljak Hrvatsku zahvaća toplinski val, a u riječkoj i karlovačkoj regiji se zbog visokih temperatura pali meteoalarm.

Liječnici upozoravaju da ovako visoke temperature mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema. Zbog toga savjetuju da se na sunce ne izlazi od 10 do 17 sati, što osobito vrijedi za djecu, starije i kronične bolesnike.

Osim toga, treba unositi puno tekućine, ali ne one sa šećerom, kofeinom ili alkoholom te glavu i kožu zaštiti od izravnog sunca, odjenuti laganije materijale, a putovati kad vrućina malo splasne.

Pročitajte i ovo Ilustracija kasetne bombe "Kasetne bombe ne bi nikada trebalo koristiti. To znači prekoračiti granicu": Demokrati preispituju Bidenovu odluku

S klima uređajima, bilo u kući ili automobilu, valja biti osobito oprezan.

"Nije preporučljiva da razlika temperature bude veća od nekakvih 10 stupnjeva. Ako je vani 35 klima ne bi smjela biti ispod 25 kako se ne bi dogodio neki šok za organizam", za Dnevnik Nove TV rekao je Ivan Radaković iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo Morski pas Bliski susret sa životinjom VIDEO Morski pas na smrt preplašio surfere: Pratio ih i kružio oko njihovih dasaka

S obzirom na vrućine i velik broj turista, hitna očekuje povećan broj intervencija, kao i spasioci na plažama diljem obale.

"Naš oprez je definitivno povišen. Nadziremo konstantno i more i plaže i brinemo se ako se dogodi neka nezgoda", rekao je spasilac Jakov Ivančić.

Svakim idućim danom bit će sve toplije, pa se sredinom tjedna očekuju temperature koje će rasti i do 37 stupnjeva.

Više o toplinskom valu možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene