Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadarsko zaleđe

Zbog toga što liječnici ne dežuraju vikednom za pomoć moraju voziti 70 kilometara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Račun za uslugu liječnika Hitne pomoći, mještani zadarskog zaleđa ne mogu ni dobiti. Jednostavno jer njima vikendom liječnik ne radi. U hitnim slučajevima u pomoć im priskaču samo medicinski tehničari.

Medicinske sestre i tehničari ne mogu imati liječničku ulogu, problem je što liječnika jednostavno nema dovoljno. Pravi problem nastaje u ovakvim primjerima: nedjelja je navečer, zatekli ste se u Gračacu, zaboljelo vas je, ali vaš slučaj nije ocijenjen kao hitan, onda ćete morati vlastitim prijevozom 70 kilometara do Zadra ili, u najboljem slučaju, 50 kilometara do Gospića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok operacija Još je na respiratoru Došao u bolnicu s bolovima u trbuhu i temperaturom, liječnici se šokirali kada su otkrili o čemu se radi

Žurni koraci kroz ambulantu subotom i nedjeljom više ne vode k liječniku.' Moraš ići u neko drugo selo da te netko doveze. Dok ti nađeš, može nastati puno problema', kazao je Nikola Arbanas.

Od početka godine sve je na medicinskim sestrama. Martina i Thelma dežuraju u Benkovcu, a čak voze i kola hitne pomoći. 'Ako nam se pojavi nekakav problem kao što je reanimacija, stajemo s našim vozilom, zovemo tim 1 i napravimo sve što je u našoj mogućnosti', kazala je Martina Mulahmetović.

>> Ljekarnica odbila izdati kontracepcijske tablete zbog vjerskih razloga


U slučaju da pacijent ne zahtijeva hitnu pomoć, prepušten je sebi. 'Tog pacijenta uputimo najbliže u najbližu ustanovu koja ima doktora', kazala je Martina. No, ta pomoć je mnogima daleko. 'Za jednu majku kojoj dijete od 3 godine ima 40 temperaturu, za nju je to itekako hitan slučaj. Sada te majke moraju voziti 70 kilometara po noći do zadarske bolnice i nazad', kazao je dr. Željko Gumzej, liječnik u Gračacu.

Medicinski tehničar, zna se, nema ovlasti liječnika. 'On ne smije dati ni tabletu andola, ni panadona, a kamoli išta medicinski napraviti. Reforma je upravo bačena na to- utovari, istovari', kazao je dr. Goran Jusup, liječnik u Obrovcu

Kritikama unatoč, nadležni smatraju da je do promjena moralo doći. 'Liječnika jednostavno nema i unutar nekakvih financijskih okvira, koje smo imali, smo napravili novu mrežu, da opet imamo 24-satnu dostupnost hitne medicine', kazao je dr. Vlatko Grković, voditelj HMP-a Zadar. Zato će u većini zadarskog zaleđa vikendom biti dostupne samo sestre.

Uz to što liječničkog kadra nedostaje, neki liječnici koji su dosad obavljali dežurstva vikendom - od toga su odustali zbog, kako su kazali, neisplativosti. S druge strane, nadležni za reformu hitne pomoći uvjeravaju da je novi sustav sasvim održiv, a pacijenti kojima je dostupnost liječnika dosad jamčila sigurnost barem u psihološkom smislu zasad i ne dijele takvo mišljenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene