Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna polemika

Ljekarnica odbila izdati kontracepcijske tablete zbog vjerskih razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljekarnici je podršku dalo Hrvatsko katoličko liječničko društvo, a temelj za njezin postupak u ljekarničkom je kodeksu našao i predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Nakon informacije da je vlasnica ljekarne u Dugom Ratu kod Omiša odbila prodati kontracepcijske tablete pacijentici, a sve uz obrazloženje da joj to vjera ne dopušta, otvorila se polemika je li takav postupak zakonski utemeljen.

Pročitajte i ovo Lijekovi, ilustracija samo u prvom valu pandemije Kontroverzni lijek za malariju kojeg je protiv COVID-a koristio i Trump vjerojatno uzrokovao više od 17.000 smrti Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto

Hrvatsko katoličko liječničko društvo podržalo je svoju članicu i kažu da nije jedina. Kontraceptive su spremni prodati samo kao medicinsku pomoć u liječenju.

>> Francuska ograničava korištenje nekih kontracepcijskih tableta

Već duže vrijeme postoji prijedlog Hrvatske ljekarničke komore da takav prigovor savjesti uđe u zakon, ali još uvijek nije izglasan u Saboru.

'Ljekarnica nije prekršila sam Zakon o ljekarništvu jer taj zakon i ne regulira pitanje priziva savjesti. To je regulirano posebnim aktom. To je naš kodeks ljekarničke etike i deontologije koji u članku 12 daje mogućnost magistru farmacije da pozivom na priziv savjesti odbije izdati lijek', rekao je mag.pharm. Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene