Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVNA BITKA ZBOG NOVCA

Problemi i prije početka gradnje: Zbog sukoba oko Centra za gospodarenje otpadom gradilište čuvala policija

Aktualno Galerija Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 1 Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 2 Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 3 Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 4 Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici - 1 Galerija 1/6 >>
Krenuli su radovi na izgradnji oko pola milijarde kuna vrijednog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici blizu Kaštela. U utorak ujutro su na lokaciji gradnje bili i vlasnici zemljišta koji tvrde da su prevareni, zbog čega je teren osiguravala policija.

Teška mehanizacija stigla je na terenu budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a rano ujutro je u utorak došla i policija. Ondje su pozvani zbog pobune vlasnika zemljišta gdje se počeo graditi Centar. Smatraju da su prevareni, kaže njihov odvjetnik Darko Varnica.

"Imamo procjene Visokog procjeniteljskog vijeća na 51 kunu, a oni su dobili 15 kuna po kvadratu. To je dosta novca s tim da je vještak, kad je procjenjivao tržišnu vrijednost nekretnine, uzeo nekretnine kao poljoprivredno zemljište, a ovo je to građevno zemljište", rekao je Varnica.

Još 2009. je u predugovoru dogovorena cijena od 95 kuna po metru četvornom.

"Najveću odgovornost snosi Općina Lećevica jer je potpisala predugovore s vlasnicima, a zatim Splitsko-dalmatinska županija koja je podržala taj predugovor i sklopila niz drugih ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i trebala osigurati novac za isplatu. Mene čudi da su oni sklopili ugovor o izvođenju radova, a da nisu riješili vlasničku strukturu", istaknuo je Varnica.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

Pročitajte i ovo Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Izvještaj Eurostata Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih

Iz tvrtke Regionalni centar čistog okoliša tvrde da je krajem listopada u cijelosti isplaćen novac za zemljište na kojem će se graditi Centar i to na račune vlasnika ili posebni račun pri Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Izvršena isplata bila je preduvjet za uvođenje Regionalnog centra čistog okoliša u posjed onih nekretnina za koje rješenja o izvlaštenju još uvijek nisu pravomoćna, odnosno na koja su vlasnici uložili žalbu koju rješava nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Iz Fonda za zaštitu okoliša poručuju da oni sufinanciraju projekt, ali nisu povezani s vlasničkim odnosima. O ovom problemu reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič želio je razgovarati i s načelnikom Općine Lećevica, ali na njegov upit nije odgovorio.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene