Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM RAZDJELNIKA

Umirovljeni inženjer strojarstva nije želio razdjelnike: 'Jedino čim možete izmjeriti točnu potrošnju je kalorimetar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišava se lavina reakcija oko uvođenja razdjelnika. Većim računima i prigovorima građana pozabavit će se i tek osnovana radna skupina.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je sa članicom novoosnovane radne skupine, ali i građanima, onima s većima, ali i onima s manjim računima.

Pročitajte i ovo Zapadni dio Zagreba bez tople vode od idućeg tjedna - 3 Nastavak radova Objavljeno kojih pet zagrebačkih kvartova ostaje bez tople vode: Neće je biti tjednima Videozid: Toplana i plin - 4 Dobre vijesti Gotovo mjesec dana kasnije: Kreće sezona grijanja, HEP počeo isporuku toplinske energije za 130 tisuća građana u šest gradova

Dok se većina stanara u njegovoj zgradi odlučila za razdjelnike, umirovljeni inženjer strojarstva Josip odabrao je kalorimetre. 'Jedino čim možete izmjeriti egzaktnu potrošnju topline je zakonito mjerilo topline ili kalorimetar', kazao je Josip Džidara, umirovljeni inženjer strojarstva.

No njegovi se računi povećavaju. I to zbog korekcijskog faktora. Naime, ako većina stanara u zgradi ugradi razdjelnike, onima koji to ne učine, zakonski se naplaćuje dvostruko veća potrošnja toplinske energije. Pa je Josipu za stan od 44 četvorna metara stigao račun od 1.050 kuna. A on HEP Toplinarstvu već treći mjesec uplaćuje iznos koji sam očita.

'Meni su zaračunali 480,37 kuna više i moj stvarni račun je 570, 53 kune i taj račun sam im ja platio svojom uplatnicom', kazao je gospodin Džidara.

Radna skupina ministarstva gospodarstva

Problemima s razdjelnicima pozabavit će se radna skupina ministarstva gospodarstva. U njoj bi, kao predstavnica građana, trebala sjediti i Riječanka Slavenka Žuža. Ona tvrdi kako nakon nametnute obveze ugradnje razdjelnika Riječani imaju najveće račune u Hrvatskoj. 'Vi uopće ne znate koliko ste potrošili. Dok se to prebacuje. Pa nećete vi završit fakultet da bi napravili jedan obračun', rekla je Slavenka Žuža iz Inicijative 'Protiv skupog Energa'.

No računi nakon ugradnje nekima padaju. Zagrepčanka Marija živi u zgradi koja je smanjila količinu toplinske energije za 40 %, a time i svoje račune. 'Prvi mjesec ove godine 450 kuna, a isti takav u 2011. i 2012. godini je bio oko 700 kuna. Grijem točno kad mi je hladno, a ne grijem bezveze kad nam ne treba', rekla je Marija Marković iz Zagreba.

S dva stupnja hladnijim siječnjom nego lani, prema podacima HEP toplinarstva, potrošeno je dva posto više toplinske energije. Iako su se ove zime, za razliku od prošle deseci tisuća stanova grijali uz razdjelnike.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene