Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ipak je keš – keš"

Korona promijenila i načine plaćanja: Dok nekima kartice ne smetaju, drugi zbog toga zarađuju - manje

Dileme oko plaćanja gotovinom ili karticom promijenila je epidemije koronavirusa. Naime, kako bi izbjegli kontakt, kupci sve češće plaćaju karticama.

Zbog korone razmjenu novčanica i kovanica građani, kada to mogu, izbjegavaju. Međutim, neki se i dalje teško privikavaju, rekla nam je prodavačica Marija: "Morate ih moliti da daju kartice."

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Digitalna era Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka

Unatoč koroni, na tržnici kartice ne žele ni pod koju cijenu.

"Niti ja nemam kartice da nekom plaćam tako da to ne bih. Nelagode je bilo, ali ipak je keš – keš", rekla nam je Đurđica, prodavačica na tržnici.

I kruh i pecivo se sada češće plaća karticom, rekle su nam prodavačice u pekari, a iz HNB-a potvrđuju da su prema njihovim podacima građani zaista od početka epidemije promijenili navike plaćanja.

"Primjetno je povećanje korištenja digitalnih kanala poput internet i mobilnog bankarstva kao i kartičnih transakcija u odnosu na gotovinska plaćanja. Povećanju kartičnih transakcija uvelike je pridonijelo i povećanje maksimalnog iznosa beskontaktnih transakcija bez uporabe PIN-a", stoji u odgovoru HNB-a.

U kafićima se i dalje plaća gotovinom, a prelazak na kartice zbog nedostatka napojnica ne veseli konobare.

"To ide uz taj posao, a sigurno postoji način i da se kartičnim plaćanjem može ostavljati", rekao nam je konobar Kruno.

Krunin šef uveo je beskontaktno naručivanje, ali plaćanje zapinje baš zbog napojnica konobarima na koje bi onda država udarala porez.

"Od deset kuna napojnice, 6,1 kunu išlo bi državi, a konobar bi dobio 3,9 kuna", rekao je vlasnik kafića Franc Letica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene