Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predmet arbitražnog spora

Novi problem sa susjedima: 'Smjesta povucite polje dodjele koncesije SJ-01'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska veleposlanica u Ljubljani Vesna Terzić pozvana je u četvrtak na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova zbog javnog natječaja za istraživanje ugljikovodika u Jadranskom moru na kojem su objavljene i zemljopisne karte, reklo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić je predstavnik slovenskog ministarstva Tadej Rupel prenio sadržaj prigovora koji je na taj natječaj još u srijedu preko veleposlanstva u Zagrebu iznijela Slovenija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Moramo se štititi' Hoće li Slovenija stopirati bušenje nafte u Jadranu? Prijete prijavom Europskoj uniji Slika nije dostupna 'Zaštitimo zajedničko more' I Slovenci su protiv bušenja u Jadranu, već su prikupili 10.000 potpisa

On je upozorio da se dokumentacija koju je Hrvatska navela u javnom pozivu za traženje ugljikovodika u Jadranu odnosi i na ono područje u sjevernom Jadranu koje je predmet graničnog prijepora dviju država.

Slovenija podsjeća da 10. članak arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije od obiju strana zahtijeva postupanje u 'dobroj vjeri', te suzdržavanje od izjava ili postupaka koji bi mogli zaoštriti odnose ili ugroziti rad arbitražnog suda, navelo je u priopćenju.

Crno zlato iz mora: Stigli naftaši koji žele eksploatirati naftu iz Jadrana!

Slovenija od Hrvatske zahtijeva da iz natječaja 'smjesta povuče' polje dodjele koncesije SJ-01, koje se odnosi i na područje sjeverno od paralele 45 stupnjeva i 10 minuta, 'gdje se nalazi slovensko teritorijalno more i epikontinentalni pojas', navodi se u izjavi, te dodaje da je taj prostor predmet spora na arbitraži.

Uz to, Slovenija zahtijeva da Hrvatska u dokumentaciji za natječaj, uključujući i na priloženim kartama, jasno navede da je spomenuto područje predmet arbitražnog postupka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene