Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terenske provjere

Zbog fiktivnog prebivališta poništavaju se osobne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za manje od dva mjeseca kreću policijske provjere žive li osobe uistinu na onoj adresi na kojoj su prijavljeni. Ukoliko se ustvrdi da nije tako, slijede odjave po službenoj dužnosti.

U skladu sa Zakonom o prebivalištu, još u prvom dijelu godine u mjestima Vukovarsko-srijemske županije uz granicu sa Srbijom i BiH policija je intenzivno provjeravala žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi

Međutim, omogućena je odgoda odjave prebivališta obavezna prema Zakonom o prebivalištu do 29. prosinca 2013. Zbog ostavljenog zakonskog roka policija nije bila u mogućnosti izvršiti sve postupke odjave prema dostavljenim saznanjima ukoliko osobe spadaju u privremeno izuzete slučajeve.

U skladu s tim, za manje od dva mjeseca počet će postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

>> Policija provjerava lažno prijavljena prebivališta

Ako se osobe nalaze izvan Hrvatske duže od godinu dana radi posla, liječenja ili slično; ako im je istekla osobna iskaznica više od 15 dana ili je nisu nikad ishodile ili imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, moraju se prijaviti policiji. Građani svoj privremeni odlazak moraju policiji prijaviti do 29. prosinca 2013., a ako do tad to ne učine, pokrenut će se postupci odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

Za Grad Vukovar provjere su većeg obima imajući u vidu posljedice rata i ratnih razaranja, provođenje postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te mogućnost ostvarivanja određenih prava građana kao što su pravo na obnovu i stambeno zbrinjavanje po osnovi prebivališta.

Nakon povratka u Republiku Hrvatsku građani o povratku moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište.

Ako građanin u inozemstvu ostane i nakon proteka pet godina od dana odlaska, dužan je to ponovno prijaviti (policijskoj upravi ili postaji neposredno ili putem diplomatske misije–konzularnog ureda Republike Hrvatske na čijem području boravi u inozemstvu), a u slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu prijavu mora obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravljenja izvan Republike Hrvatske.

U tim slučajevima građaninu se neće po službenoj dužnosti odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer on odgovarajućom dokumentacijom dokazuje da u inozemstvu zbog nekog razloga boravi privremeno te da mu nije namjera trajno se iseliti iz Hrvatske.

Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i žive u inozemstvu, a obuhvaćene su programom obnove ili stambenog zbrinjavanja i nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Hrvatskoj dužne su najkasnije do 29. 12. 2013. godine to prijaviti policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju-konzularni ured Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu.

Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske, ali nemaju važeću osobnu iskaznicu, kao i osobe koje imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese) dužne su najkasnije do 29. 12. 2013. godine policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ponovno prijaviti prebivalište. Ako do navedenog dana ponovno ne prijave prebivalište, izvršit će se odjava njihovog prebivališta iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene