Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu po Slavoniji

Policija provjerava lažno prijavljena prebivališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka ožujka u mjestima Vukovarsko-srijemske županije uz granicu sa Srbijom i BiH policija intenzivno provjerava žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a žive negdje drugdje, potvrdila je danas vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

U postupku je oko 2.000 provjera prebivališta građana, a cilj je provjeriti jesu li uredno prijavili prebivalište prema Zakonu o prebivalištu i prebivaju li zaista na tim adresama, kaže se u priopćenju.

'Prema prvim pokazateljima terenskih provjera, evidentno je velik broj osoba koje ne stanuju na adresi, ali zbog ostavljenog zakonskog roka naša Služba nije u mogućnosti izvršiti sve postupke odjave prema dostavljenim saznanjima ukoliko osobe spadaju u privremeno izuzete slučajeve', navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

>> Evo na što morate paziti prema novom Zakonu o prebivalištu!

Iz policije podsjećaju kako je odredbom članka 18. Zakona o prebivalištu, koji privremeno odgađa odjavu prebivališta, ostavljen zakonski rok određenim kategorijama građana koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj a žive u inozemstvu, da do 29. prosinca 2013. obavijeste o tome nadležno tijelo.

Privremeni odlazak

Riječ je o osobama koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja i nekretnine im još nisu obnovljene, vraćene ili nisu na drugi način stambeno zbrinute u Hrvatskoj. Također, ako se nalaze izvan Hrvatske duže od godinu dana radi posla, liječenja ili slično; ako im je istekla osobna iskaznica više od 15 dana ili je nisu nikad ishodile ili imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica.

Ti građani svoj privremeni odlazak moraju policiji prijaviti do 29. prosinca 2013., a ako do tad to ne učine, pokrenut će se postupci odjave prebivališta po službenoj dužnosti. Za Grad Vukovar provjere su većeg obima imajući u vidu posljedice rata i ratnih razaranja, provođenje postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, te mogućnost ostvarivanja određenih prava građana kao što su pravo na obnovu i stambeno zbrinjavanje po osnovi prebivališta, kaže se u priopćenju.

Vukovar: 14.548 više osoba s prebivalištem?

Operativne provjere obavljaju i u njih su uključene sve policijske postaje na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske prema BiH i Srbiji. U traženju od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i mjerodavnih institucija da do lokalnih izbora provjere prebivalište građana Vukovara i usklade popis birača s popisom stanovnika grada, posebice su aktivni u vukovarskim oporbenim strankama HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčevića te Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

Vijećnik HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću Pilip Karaula nedavno je tako na konferenciji za novinare iznio podatak kako po evidenciji policije u Vukovaru prebivalište ima 42.231 osoba, po službenom popisu birača u Vukovaru je 32.612 osoba s pravom glasa, a po posljednjem popisu stanovništva grad ima 27.683 stanovnika. Iz tih podataka proizlazi da je u Vukovaru 14.548 više osoba s prebivalištem nego registriranih stanovnika, dok istodobno broj birača premašuje broj stanovnika za 4.929. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene