Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon deset godina

Završili restauratorski radovi na splitskom Peristilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon deset godina aktivnih restauratorskih radova posao na splitskom Peristilu je gotov.

Danas se još obavljalo završno čišćenje, ujutro rano se skida skela s Protirona i jedno od najomiljenijih turističkih mjesta u Splitu zasjat će u punom sjaju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet splitu Milanović o sastavljanju većine i kandidaturi: "Tresem se u tišini" Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

Dugo je Peristil bio gotovo crn od nečistoće koja se na kamenu skupljala gotovo dvije tisuće godina jer nikad nije obavljeno ovakvo temeljito čišćenje.

Tek sada su vidljivi i neki jedinstveni detalji rimske ornamentike.

>> Posljednja večera na splitskom Peristilu

'Bile su debele skrame, odnosno slojevi cementa i prašine naljepljeni na površinu. Praktički ovi detalji koji su sada ovdje vidljivi se nisu vidjeli i morali smo ih mehanički uklanjati i stanjivati i završno sa laserima da bi se dobilo izvorno stanje nakon kojeg se pokazalo da su klesarski alati koji su koristili Rimljani još uvijek vidljivi, na površinskoj strukturi kamena', rekao je Ivan Sikavica, Hrvatski restauratorski zavod.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene