Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana

Završava ramazanski post: Državni vrh čestitao Ramazanski bajram

Predsjednica Republike nazočila večeri uoči obilježavanja Ramazanskog bajrama (Foto: Ured PRH)
Predsjednica Republike nazočila večeri uoči obilježavanja Ramazanskog bajrama (Foto: Ured PRH) Foto: Ured PRH
Danas završava ramazanski post. Mjesec dana posta tijekom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića, i drugih tjelesnih užitaka. Muslimani diljem svijeta u utorak će klanjanjem bajram-namaza dočekati Ramazanski bajram.

Predsjednik HBK čestitao Ramazanski bajram

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježava se u nedjelju, 25. lipnja Grabar-Kitarović vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitala Ramazanski bajram Slika nije dostupna Papa Franjo pozdravio muslimane 'Želio bih pozdraviti našu braću diljem svijeta'

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je u ponedjeljak čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj gospodinu muftiji Azizu Hasanoviću povodom Ramazanskog bajrama u kojoj je zaželio da islamski vjernici ove blagdanske dane provedu u radosnom ozračju obiteljskog i vjerničkog zajedništva.

"Nakon završetka mjeseca Ramazana u kojem su islamski vjernici ustrajno postili uz molitvu i djela milosrđa prema potrebitima, Vaša zajednica u radosti proslavlja Ramazanski bajram. U povodu toga velikog islamskog blagdana, Vama gospodine Hasanoviću, Vašim suradnicima, kao i svim vjernicima islamske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke sa željom da ove blagdanske dane provedete u radosnom ozračju obiteljskoga i vjerničkoga zajedništva te da Vam Svevišnji udijeli obilje mira i svakoga blagoslova", navodi se u čestitki predsjednika HBK Želimira Puljića.

Premijer Plenković čestitao Ramazanski bajram

Premijer Plenković navodi kako čestitku upućuje u ime Vlade i svoje osobno, uz želju da vjernici islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj blagdansko vrijeme provedu uz svoje najmilije, u miru, radosti, ljubavi i zajedništvu.

"U duhu iskrenoga dijaloga i istinskoga partnerstva, zajednički svakodnevno radimo na prosperitetu naše domovine na dobrobit svih naših građana, nastavljajući graditi uključivo i tolerantno društvo koje poštuje vjersku tradiciju i kulturnu baštinu svih svojih vjerskih zajednica. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", zaključuje u čestitki.

Predsjednica uputila čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je zagrebačkom muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Azizu ef. Hasanoviću, vjerskim službenicima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj uputila čestitku u povodu završetka ramazanskog posta i proslave Ramazanskog bajrama.

"Dani prije ovog velikog blagdana posvećeni su vjerničkoj duhovnoj obnovi, pokornosti, umjerenosti, postojanosti i strpljivosti što daje nadahnuće i snagu za izgradnju zajedništva, tolerancije i dijaloga među ljudima. Upravo te vrijednosti želimo isticati kao temelj našega društva na dobrobit svih naših građana. Bajram Šerif Mubarek Olsun!", navodi predsjednica u čestitki.

Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao blagdan Ramazanskog bajrama

„U povodu velikog muslimanskog blagdana, Ramazanskog bajrama, svim vjernicima islamske vjeroispovijedi u Republici Hrvatskoj, upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Ramazan je najsvetije i najmilostivije razdoblje za vas, islamske vjernike, u kojem se posvećujete postu, molitvi, milosrđu, oprostu i vjerničkoj obnovi. To je mjesec kada pokazujete snagu volje, vjere i žrtve te promičete solidarnost s osobama u potrebi", istaknuo je u čestitki Jandroković.

Stoga, poručio je, "neka vas ovaj Ramazanski bajram obdari radošću, mirom, ljubavlju i blagostanjem. Bajram šerif mubarek olsun! Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!

"Kardinal Puljić čestitao Ramazanski bajram

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić čestitao je u ponedjeljak Ramazanski bajram vjernicima isalamske vjeroispovijedi i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu efendiji Kavazoviću.

"Dok Vam čestitam Ramazanski bajram želim da iz vjere u Boga budemo graditelji mira i sigurnosti u ovoj zemlji koja proživljava još teške posljedice nemilog rata", poručio je kardinal Puljić u čestitki.

Posebno je naglasio kako je važno da se iz vjere u jednog Boga "ugrađuje duša u BiH, da u njoj bude više morala, poštenja, odgovornosti i lijepih međuljudskih odnosa, stvaranje stabilnosti i perspektive za društvo unutar svoje različitosti, koje se treba temeljiti u jednakopravnosti".

Uz bajramsku čestitku Puljić je uputio izraze poštovanja i pozdrave. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene