Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sklopili štetan ugovor

Zatvorske kazne bivšoj upravi Karlovačke banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšim članovima uprave Karlovačke banke Danku Seiteru, Miji Bursiću i Sandi Cvitešić - zbog zloporabe položaja i ovlasti tijekom 1998. - izrečene su danas na Županijskome sudu u Karlovcu nepravomoćne zatvorske kazne od dvije godine, a Ivanu Butkoviću, bivšem direktoru KA-BAH-a (tvrtke - kćeri te banke) za brokerske poslove i upravljanje portfeljima u drugim tvrtkama, zatvorska kazna od godinu i šest mjeseci.

Šestooptuženi Nikola Hanžel, bivši predsjednik Skupštine Karlovačke banke i vlasnik Obrta ‘Hanžel’ i tvrtke ‘Lana - Karlovačka tiskara’, oslobođen je zatvorske kazne uz obvezu da vrati 1,1 milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi. Prvooptuženi Vladimir Tvrdinić, bivši predsjednik Uprave KA-BAH-a, umro je ovog tjedna te mu kazna nije izrečena iako je obrazlažući presudu predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević rekao da je u zloporabi položaja i ovlasti kojoj se u ovom predmetu sudilo ‘nosio temeljnu odgovornost’.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Zloporaba se odnosi na sklapanje ugovora Karlovačke banke i Obrta ‘Hanžel’, koji je za Karlovačku banku bio štetan jer je KA-BAH na sebe preuzeo obvezu vraćanja 1,129 milijuna kuna kredita s uračunatom kamatom koji je Obrt ‘Hanžel’ prije podigao, a nije otplatio. Tvrdinić je bio predsjednik Skupštine Karlovačke banke. Sanda Cvitešić najavila je žalbu Vrhovnome sudu uz komentar da ni kao članica Uprave na sporne odluke o prebacivanju 'Hanželova' duga na KA-BAH ‘kao tek jedne u nizu odluka’ nije imala utjecaja jer su ‘bile donesene mimo sjednica Uprave na kojima je sudjelovala, a poslije su umetnute u zapisnike’.

U obrazloženju presude sudac Ujević je rekao da je sud Sandi Cvitešić u presuđivanju bezuvjetne zatvorske kazne uzeo u obzir i to što ni poslije, kad je postala predsjednica Uprave, iako je znala za slučaj, ‘nije ništa poduzela da ga riješi’. Ivan Butković jučer je u svojoj obrani rekao da je kao direktor KA-BAH-a nekoliko dana odbijao potpisati sporni ugovor, a zatim ga je Tvrdinić jednostavno prisilio da to učini. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene