Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podgrijavanje tenzija

'Negativna retorika nikome ne ide u korist'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Europske unije ponovno je 17. listopada istaknulo „svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“, ali je i pozvalo „institucije Bosne i Hercegovine da pokažu ulaganje dodatnih napora, posebice u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te borbom protiv radikalizacije i terorizma“.

Potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Dubravka Šuica izjavila je da će se naći način kako upozoriti Dodika na štetno ponašanje i da će referendum o uspostavljanju dana Republike Srpske doživjeti osudu u sklopu redovitog izvješća o napretku Bosne i Hercegovine jer destabilizacija BiH nikome ne odgovara, posebice imajući u vidu činjenicu da se Bosna i Hercegovina opredijelila za europski put. Godišnje izvješće Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine bit će objavljeno 9. studenog, a Europski parlament će krajem studenog dati svoje stajalište, što je standardna procedura za sve zemlje koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Virovitička županija ulaže 1,33 milijuna eura u program cjelodnevne škole Prema europskim standardima Prvi u Hrvatskoj: Ova županija najdalje stigla s pripremom eksperimentalnog programa, dosad odobreno 1,3 milijuna kuna Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!"

„Smatram da je ovaj referendum bio nepotreban i neustavan te da negativna retorika nikome ne ide u korist. Referendum koji je organizirala Republika Srpska samo je jedan od pokazatelja neriješenih odnosa“, istaknula je zastupnica Dubravka Šuica, naglašavajući da je referendum, između ostaloga, poslužio za podgrijavanje tenzija u predizborne svrhe.

Također, zastupnica Dubravka Šuica je poručila da Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije neće i ne može mirno promatrati situaciju u Bosni i Hercegovini u kojoj Hrvati nemaju jednakopravan položaj, te da će se maksimalno založiti da Hrvati budu konstitutivni narod jednako kao i ostala dva naroda i da bi to trebao biti uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene