Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čitatelj nam otkriva

Evo zašto se u Ljubljani nitko ne šverca u javnom prijevozu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitatelj Dnevnik.hr-a iz Ljubljane neko vrijeme čita tekstove o ZET-ovoj muci s neplatišama karata, pa je svojim primjerom pokazao kako stvari u javnom prijevozu funkcioniraju u Ljubljani.

Borna iz Ljubljane ne razumije kako jedna toliko snažna kompanija u velikom gradu kao što je Zagreb nije sposobna smisliti adekvatan način za problem neplatiša.

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica Slika nije dostupna Gradska vožnja SRBIJA: Kontrolorka 'zatočila' SVE putnike u autobusu

'Ljubljana je prije par godina riješila svoj problem neplatiša i švercera na način da je uvela Margentov sistem naplate koji funkcionira po principu magnetskih kartica, i potpuno je nemoguće platiti kartu bez tzv. Urbana kartice koja se može kupiti na 30-ak automata u gradu ( i napuniti) kao i na svim kioscima i INFO punktovima za svega 2 eura i nakon toga je možete neograničeno puta puniti na Urbana prodajnim mjestima', pojašnjava.

>> Zagrebački studenti bojkotiraju ZET: Doznajte čega su se domislili!

Dodaje da, ukoliko nema magnetsku karticu, slučaj možete riješiti mobilnim telefonom. 'Prislonite mobitel na Urbana jaje u autobusu i počekate 5-10 sekundi (nakon što nazovete broj 1889), nakon toga na ekranu Vam se izbaci poruku da ste uspješno platili kartu', kaže Borna.

Naglašava kako vas ni činjenica da imate gotovine, a imate Urbanu, neće spriječiti u plaćanju karte. 'Na Urbanomatima možete platiti svim poznatim i nepoznatim sredstvima plaćanja, a taj automat je jednostavan da jednostavniji ne može biti', pojašnjava.

Upravo je takav sustav 'krivac' što u Ljubljani gotovo pa uopće nema švercanja u javnom prijevozu. 'Zašto? Zato što kontrola dođe neočekivano i kada je u autobusu a vi nemate karte, apsolutno nema načina da izađete iz autobusa prije plaćanja karte jer se vrata ne otvaraju na idućoj stanici dok kontrolor ne prođe cijeli autobus', kaže Borna.

'Najbolja stvar u svemu tome, i prednost pred SMS-ovima je ta da nema mogućnosti prevare i slanje SMS-a u zadnji čas. Zašto? Zato što Vam se poziv ne naplati i ne registrira ako zvučnik mobitela nije prislonjen na Urbana jaje na ulasku u bus', kaže Borna.

Kontrolor, ukoliko je kartica neispravna, osobi na mjestu događaja ima pravo naplatiti kaznu. Ukoliko to odbija, kontrolor može zaustaviti autobus do dolaska policije koja rješava problem s putnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene