Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte iz 'Provjerenog'

Zašto nam se vrti kad se vrtimo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto nam se vrti kad se vrtimo? Možda vas pitanje podsjeća na ono dječje zašto je nebo plavo. Jer da nam se vrti kad se vrtimo poznata je stvar, ali znate li zašto?

Naše tijelo zna da se krećemo i kontrolira to kretanje pomoću centra za ravnotežu odnosno vestibularnog sustava. Doživljaj prostora uključuje nekoliko osjetila, na prvom mjestu je osjetilo za ravnotežu, osjetilo sluha, vida, dodira i impulsi iz mišića i zglobova.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

U unutarnjem uhu nalaze se kanali u kojima je tekućina koja mozgu šalje signale da se tijelo kreće.

„Primjerice rotiranjem ujedno dolazi ujedno do rotiranja i tekućine u tom polukružnom kanaliću. Kad naglo zaustavimo rotaciju, tekućina se i dalje okreće i onda to rotiranje tekućine u srednjem uhu vi doživljavate subjektivno kao vrtoglavicu.“, kaže za Provjereno otorinolaringolog dr. Petar Drviš.

A osjećaj vrtnje gotovo uvijek prati i mučnina.

„Zato što su centri za ravnotežu povezani s centrom u produženoj moždini gdje se nalazi centar za mučninu, baš za povračanje. Kada dođe do krivog podražaja taj centar izaziva mučninu.“, kaže neurologinja dr. Vlasta Vuković.

Pa kad se vozimo i čitamo novine mnogima se upravo taj osjećaj javi. Ako pogledamo na sekundu kroz prozor i opet vratimo pogled na novine u našem mozgu događa se brza izmjena informacija, a on ostaje zbunjen. Jednostavno ne može tom brzinom procesuirati različite podražaje. U centru za ravnotežu za dijagnostiku vrtoglavice ključan faktor su upravo oči.
Nistagmus je nevoljno pomicanje očima, a osobe koje pate od pravih vrtoglavica imaju ga, a da ih se i ne zavrti. Miču im se ruke u ovom položaju dok ne gledaju, a ovaj pokus za njih je gotovo nemoguć.

Mala djeca se jednostavno vole vrtjeti, a roditeljima trošiti živce. A zapravo rade si uslugu. U razvojnoj fazi moždane stanice pomoću tih kretnji bolje stvaraju međusobne poveznice. U dobi od 3 godine mozak ima dvostruko više međusobnih veza između svojih 100 milijardi neurona koji se nalaze u kori velikog mozga. A kada starimo te veze nestaju, a djeca nesvjesno ali mudro rade zalihe. A kod nas odraslih ponekad izaziva mučninu, ali bez njega ne možemo stajati ni gledati.

Pa i ako vam je ponekad od njega nakratko mučno barem znate da pravilno radi jer gotovo 50 posto pučanstva pati od nekog oblika poremećaja ravnoteže. Kad smo mali pomaže nam, a kada narastemo vrtjeti se mora samo ako je izazvano.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene