Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan propust u nizu

Zašto Hrvatske nema u projektu Wiki loves Monuments!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se Lijepa naša uistinu može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, na nedavno pokrenutom projektu Wiki loves Monuments, Hrvatske – nema!?

'Preko raznih media pratim i dalje, kao da nisam otišao iz Udina, što se dešava kod prekomorskog susjeda i naiđem na naslov koji me oduševio: L'accordo con il MiBAC na web stranici Wiki loves monuments Italia. Slijedi moj prijevod sa talijanskog.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Ukoričena Tessa K. 'Samosanacije': Prva knjiga blogerice Suzane Matić

'Priopćenje ministarstva je sljedeće:

Odlučili smo se priključiti s entuzijazmom projektu 'Wiki loves Monuments' - komentira MiBAC - jer smatramo da je odličan način da uključi aktivno naše sugrađane u otkrivanju i dijeljenju naše povijesno umjetničke baštine. Posebice smo željeli skrenuti projekt prema onim manje poznatim kulturnim mjestima izvan velikih turističkih krugova ali ne zato s manjom ljepotom i sugestivnosti. U današnje vrijeme vrednovanje kulturnih dobara mora prolaziti i kroz društvene mreže, poput Wikipedije, preko kojih možemo stići do slojeva primatelja različitih od uobičajenih pohoditelja muzeja.'

Znači radi se o dobroj volji svakog fotografa, profesionalnog ili amatera, da slika određene spomenike uključene u listu koje je dalo gorespomenuto ministarstvo i tako popularizira kulturnu baštinu vlastite zemlje.

Za one kojima treba dodatni motiv postoji i deset nagrada. Građani mogu uz akreditaciju Wikimedije slikati spomenike iz liste i uplodati ih u databazu. Na kraju krajeva to sada ispada najveće fotografsko natjecanje', napisao je u svom zadnjem postu bloger Neverin, te se sa punim pravom zapitao zašto u dotičnom projektu – Hrvatske nema!?

>> Veljko Ostojić: Turističku strategiju preusmjeravamo na internet

'Jel vas iznenađuje što Hrvatske nema u projektu za ovu godinu? Mene ne. Moderno doba ovisi o promptnoj nabavi informacije, njenog procesuiranja i prosljeđivanja. Iako na Statcounteru mogu dobiti potvrdu da zaposlenici u Ministarstvu Kulture umiju surfati ipak su stvari radi papirologije toliko trome kao da se nismo odmakli od diližensa i parnih vlakova.

Kako to da uvijek govorimo o tome kako moramo slijediti europske i svjetske trendove a kad dođe do implementacije moraš se pitati gdje je sad opet zapelo? Zašto su druge zemlje svijeta prepoznale moć koju pruža besplatna informacija preko Wikimedije u turizmu dok se Hrvatska maltene kune u turizam a sama nema turističku strategiju?', zapitao se Neverin.

A Neverin je svoj post je završio s apelom Ministarstvu Kulture ne bi li se uključili u projekt, koji možete pročitati na njegovom zadnjem postu na Blog.hr!
 

Dragi čitatelji, uključite se i 'zaplivajte' blogerskim vodama na Blog.hr-u, gdje u samo nekoliko klikova možete otvoriti svoj blog i upustiti se u blogersku avanturu, a vaše najbolje uratke objaviti ćemo na našim stranicama Dnevnik.hr-a!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene